home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Fél percre a kieséstől
Tóth Tibor
2024.07.01.
LXXIX. évf. 26. szám
Fél percre a kieséstől

Anglia a pokol mélyéről visszatérve, Spanyolország pedig hátrányból fordítva, mégis magabiztos győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó-Európa-bajnokságon.

Gelsenkirchen: Anglia–Szlovákia 2:1 hosszabbítás után, 1:1 (0:1)

A labdarúgó-Európa-bajnokság harmadik nyolcaddöntőjéből Anglia a tű fokán, óriási szerencséjének és Bellingham zsenialitásának köszönhetően jutott a legjobb nyolc közé. A veszélyesebben kezdő szlovákok a vezetést egy szép akció után Schranz révén szerezték meg a 25. percben, miután a Slavia Prága játékosa a kimozduló kapus mellett talált a kapuba. Egészen a 95. percig azt az angol válogatottat láttuk, amelyet a csoportkörben. Hiába a 72%-os angol labdabirtoklás, épkézláb akciót alig vezettek a háromoroszlánosok, legtöbbször ötlettelenül adogattak ellenfelük térfelén. Az 53. percben kis híján megduplázta előnyét Szlovákia, amikor Strelec a felezővonal közelében meglátta, hogy Pickford kint áll a tizenhatoson kívül, de emelése épphogy a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. Az utolsó negyedórában még nagyobb nyomást helyeztek az angolok a szlovák kapura, ekkor már helyzetekig is eljutottak. A 78. percben előbb Kane fejese alig ment mellé, majd Rice több mint húszméteres lövése eltalálta a kapufát. Amikor már az angolokat kivéve mindenki a török játékvezetőnek a mérkőzés végét jelző sípszavára várt, Bellingham villant egyet, és szépségdíjas ollózással megmentette Angliát. A kapott gól és a fáradtság miatt egyre nehezebben mozgó szlovákok a hosszabbítás első percében újabb gólt kaptak: ekkor Kane fejjel volt eredményes. A mérkőzés hátralévő részében a szlovákok összeszedték minden erejüket, és a 103. percben Bénes László lőtte élesen a labdát az angol kapu elé, a berobbanó Pekarík azonban fölé lőtt. Anglia, ha nehezen is, de továbbjutott, és a negyeddöntőben Svájccal mérkőzik.


Szalai Attila rajza

 

Köln: Spanyolország–Grúzia 4:1 (1:1)

A mérkőzés elejétől a spanyolok diktálták a tempót, a grúzok tíz emberrel védekeztek, szinte még a félpályát sem lépték át. Egészen a 18. percig, amikor egy gyors ellentámadás után a jobbról érkező labda Le Normand combjáról saját kapujába került, vezetéshez juttatva ezzel Grúziát. A kapott gól nem zavarta meg Spanyolországot, sorra dolgozták ki a helyzeteket a piros mezesek, de Mamardasvili, a grúz válogatott kapusa parádézott a kapuban. A 39. percben már ő sem tehetett semmit, amikor Rodri Williamsszel kényszerítőzött, és tizenhat méterről a bal alsóba lőtt. A 48. percben Kvarachelia látva, hogy a spanyol kapus, Unai Simon meglehetősen kint áll a kapujából, a félpályáról kapura rúgott, a labda azonban, ha centikkel is, de mellészállt. A spanyol nyomás az 51. percben hozott újabb találatot, amikor Yamal beíveléséből Ruiz fejelte a labdát a jobb alsó sarokba. A 75. percben Williams iramodott meg, és védhetetlenül lőtt a léc alá, a végeredményt pedig a 83. percben Olmo állította be, miután Oyarzabal átadásából egy csel után a jobb alsóba lőtt. A grúzok búcsúztak a tornától, de önfeláldozó, megalkuvást nem ismerő játékukkal sok focikedvelő szívébe belopták magukat, Spanyolország pedig bejutott a nyolc közé, ahol a házigazda Németországgal találkozik.

A hétfői program: Franciaország–Belgium (18), Portugália–Szlovénia (21).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..