home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fél évszázad után is versenyképesnek maradni
Martinek Imre és Györffi Réka
2019.01.31.
LXXIV. évf. 4. szám
Fél évszázad után is versenyképesnek maradni

Írásunkat eredetileg a sportrovatba terveztük. Hónapokkal korábban. A tavaszi idény eredményeinek méltatása helyett azonban végül egy többrétegű körkép született.

Matánovity Sándorral, a torontálvásárhelyi Spartacus Asztaliteniszklub elnökével december havának utolsó napjaiban beszélgettünk.

— A szerbiai Szuperligába sajnos továbbra sem sikerült feljutnunk. Ott voltunk, kopogtattunk az ajtaján, de a legfontosabb meccsünk hajrájában kikaptunk. Sorsunk további alakulását immár negyedik esztendeje várjuk az I. Szövetségi Liga 3. helyezettjeként. Minimális reményvesztéssel. Mert álmainkat, ambícióinkat azért mégsem adtuk fel. Erősítésként a belgrádi Partizanból áthoztuk Brnović Borist, a nagybecskereki Smiljić Vladimir és a dobanovci Čolaković Mića pedig továbbra is oszlopos tagunk maradt. A debelyacsai játékosok közül Víg Dánielre, Dimitrović Strahinjára és Radisavljev Branislavra tudunk számítani. Noha ez utóbbi szezont is az élmezőnyben zártuk, még rengeteg munka vár ránk ahhoz, hogy — ha a keményebb vetélytársak elleni visszavágókon is tudunk majd győzni a tavaszi szezonban — végre a legmagasabb rangfokozatú versenykategóriába is feljuthassunk. Mindenképp hatalmas eredmény lenne ez a fennállásának jubileumi, ötvenedik évébe lépő klubunknak. 

A felsőbb rangfokozatba jutás természetesen nemcsak presztízskérdés, de általa újabb távlatok is nyílhatnának. A legnagyobb kihívás viszont az utánpótlás kinevelése, amit csak tetéz a családok elvándorlása. Egyre kevesebb a gyerek a faluban, akik pedig még itt vannak, ráadásul az aktív sportolás sem idegen tőlük, azok inkább a népszerűbb labdajátékokat részesítik előnyben. A 2018/2019-es tanév őszi nyitányában mindössze hat, különböző korú gyerek jelentkezett a pingpongiskolába, ahol a klub egykori amatőr játékosa, Petrov Predrag foglalkozik velük. Alig néhány évvel korábban ez a létszám tizenöt és húsz fő között volt. 

— Olykor-olykor ugyan visszaesik a lendület, viszont a klub zavartalan működéséhez szükséges anyagi háttértámogatásokkal szerencsére nincs gondunk. Legnagyobb védnökeink a Vitamix-Klas, az Uvita Kft., a Brantner, a Deco Titan, a Libertas, és persze Antalfalva község tervezett évi költségvetésének összegéből is részesülünk. Van saját, télvíz idején is kellően felfűthető helyiségünk, automata adogatóval kiegészített modern fölszerelésünk, négy márkás játékasztalunk. De sajnos egyre kevesebb a gyerek, nélkülük pedig aligha tudunk igazán versenyképesek maradni. Hosszú távon meg végképp nem. A lányok mezőnyében ez a leépülés máris bekövetkezett. Emberhiányból adódóan a Vajdasági Ligában versenyző női csapatunk kényszerűen elállt minden további szerepléstől. A reményt, hogy egyszer náluk is újraindíthatjuk a munkát, nem adtuk fel teljesen. Útközben azzal a lehangoló tényezővel is számolva, hogy a visszatérés rajtja kizárólag az úgynevezett betonligából indulhat majd. Annak rendje és módja szerint. Igyekszünk a továbbiakban a jelenleginél még nagyobb figyelmet fordítani gyerekeink, leendő versenyzőink megmérettetésére is. Gondolok itt elsősorban a különféle asztalitenisz-tornákra, melyeken a velük azonos vagy a hozzájuk legközelebb álló korosztályhoz tartozó játékosokkal mérnék össze tudásukat és rátermettségüket.


Csoportkép az őszi versenyidény végén (balról jobbra: Matánovity Sándor klubelnök, Smiljić Vladimir, Čolaković Mića, Brnović Boris és a klub egyik főszponzora, Šunić Ljubomir)

Matánovity Sándor idestova negyed évszázada, vagyis hivatalosan 1994. szeptember 26-a óta végzi a torontálvásárhelyi asztaliteniszklub elnöki teendőit. Rengeteg idő ez, jó és rossz pillanatokból akadt bőven, a felszínen maradás bármely szegmensét is vizsgálnánk utólag. Mint mondja, az egyéni, de főleg a közösségi összefogódzásoknak köszönhetően e sportág elhivatott helyi aktivistáinak mindeddig a legcsökönyösebb akadályokat is sikerült elhárítaniuk maguk elől.


A torontálvásárhelyi Spartacus Asztaliteniszklub székháza

— A napi rendszerességgel végzett edzések és a sportághoz való fegyelmezett hozzáállás mindenkor előfeltétele volt a kimagasló eredményeknek. Emlékszem olyan időszakokra is, amikor a gyerekek gyakran sorban állva várták, hogy felszabaduljon egy-egy pingpongasztal. Több szempontból is az lenne a legtökéletesebb helyzet, ha a pályára az első versenycsapatban is saját nevelésű, debellácsi lokálpatriotizmussal „átitatott” játékosokat tudnánk kiküldeni. Ezt az elképzelést azonban sajnos a régi szép időkben sem volt annyira egyszerű megvalósítani. Napjainkban pedig lehetetlenség! S igen, van még egy tervünk: felújítani azokat a határon átívelő kapcsolatokat, amelyeknek ebben a sportágban is volt létjogosultságuk, tartós barátságokat eredményező hozadékuk. A hódmezővásárhelyi asztaliteniszezőkön kívül a ’80-as években Egerrel is voltak oda-vissza működő szakmai és baráti együttműködéseink.


Martinek Imre felvétele és a Spartacus Asztaliteniszklub fotóarchívuma

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..