home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Fél éve tört ki az orosz-ukrán háború
2022.08.24.
LXXVII. évf. 34. szám
Fél éve tört ki az orosz-ukrán háború

Fél évvel ezelőtt, február 24-én, támadta meg Oroszország Ukrajnát. Az évforduló egybeesik a függetlenség napjával, amellyel az ukránok a Szovjetuniótól történt leválásukat ünneplik. 1991-ben ezen a napon kiáltotta ki az ukrán parlament, hogy elszakad a Szovjetuniótól. Az ukrán hadvezetés a fentiek miatt jelentősebb orosz támadásra számít Kijevben, ezért kedd este óta kijárási tilalom van érvényben.

Békét sürgetett Ukrajna és Oroszország között Ferenc pápa, aki a Vatikánban tartott általános meghallgatáson, a konfliktus kezdetétől számított hatodik hónap végén őrültségnek nevezte a háborút.

Ferenc pápa az audiencia végén az ukrajnai háború befejeződéséért imádkozott. Az egyházfő emlékeztetett, hogy hat hónap telt el a háború kezdete óta. "Gondoljunk Ukrajnára és Oroszországra. Mindkét országot felajánlottam Szűz Mária szeplőtelen szívének. A Szűzanya lássa ezt a két szeretett országot, lássa Ukrajnát, lássa Oroszországot, és hozzon békét. Szükségünk van a békére" - jelentette ki Ferenc pápa, aki március 25-én ajánlotta fel a két országot a Szent Péter-bazilikában végzett bűnbánati szertartás keretében. A pápa kijelentette, az ártatlanok fizetnek a háborúért. Az egyházfő hangoztatta, szívén viseli a foglyok sorsát, elsősorban azokét, akik kiszolgáltatottak, és azt kéri a hatóságoktól, hogy tegyenek a szabadon bocsátásukért.

Ferenc pápa a régóta háború sújtotta országokra is emlékeztetett, közöttük Szíriára és Jemenre, ahol a gyerekek is éheznek.

(Forrás: hirado.hu, MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..