home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Fel a vasútra!
Martinek Imre
2019.07.02.
LXXIV. évf. 26. szám
Fel a vasútra!

Jómagam ugyan igencsak messzi vidékről érkeztem fel a Fővárosba a közelmúltban, viszont tény és való, hogy a közelebb lakó, illetve a korábbról itt élők számára is élményszerűek a vidék rejtőzködő kincseinek felfedezése.

Óceánszemű párommal ezúttal a budai parkerdőbe kirándultunk, majd kapaszkodtunk fel néhány állomás erejéig az erdei kirándulóvasút fedélzetére.

A jelenünkben a MÁV Zrt. és a Gyermekvasutasokért Alapítvány szoros együttműködésben működtetett Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 1948-ban fogadta első utasait. A Budai-hegységben kiépített keskenynyomtávú intézmény, mely a kor szellemiségével összhangban értelemszerűen az Úttörővasút nevet kapta, illetve viselte évtizedeken át, eleve iskolás korú gyerekek bevonásával üzemelt. Míg ez utóbbiak körében a vasúti közlekedés megkedveltetése volt az elsődleges cél, maga a logisztika a szintén akkortájt épülő csillebérci gyermektáborhoz biztosított eljutási lehetőséget. Lévén a 11,7018 kilométer hosszúságú vasútvonal a környék főbb kirándulóhelyeit – Hűvösvölgy, Hárshegy, Szépjuhászné, Vadaspark, Jánoshegy, Virágvölgy, Csillebérc, Normafa és Széchenyihegy érinti, a múlt évszázad/évezred kilencvenes évek derekán végzett pályafelújítások, illetve az azt követő tulajdonjogi átszervez(őd)ések sikeresen beváltották a hozzájuk fűződő reményeket.


A szerző felvételei

 A Gyermekvasút „újabban az elvesző kisvasutak iránt érdeklődők körében is egyre népszerűbb. A mozdonyon és a műszaki hátteret biztosító területeken felnőttek dolgoznak, a forgalom lebonyolításával és az utazóközönséggel kapcsolatban álló beosztásokban tíz-tizennégy éves gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot.” (külső hivatkozás: www.gyermekvasut.hu)

A vonat idei, vagyis a 2019.évi működési időszaka március tizenhatodikán indult, s november harmadikával bezárólag ér véget. Bizonyos hétvégi járatok gőzvontatású nosztalgiavonatok, melyekre a normál jegyen kívül Nosztalgia pótjegy váltása is kötelező. A menetrendekről, a Gyermekvasút történetéről, az állomásokról és megállóhelyekről… a fentebb megnevezett weboldal nyújt teljes körű információt. Mindenképpen érdemes megtenni az első lépést. S persze, mielőbb a soron következőket is!

Élménybeszámolónk helyszíni fotóit Virágvölgy és Széchenyihegy végállomás közötti szakaszon gyűjtöttük be.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..