home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fél Szerbiának nincs megfelelő villanyórája
(Novosti — Vajdaság Ma)
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Fél Szerbiának nincs megfelelő villanyórája

A szerbiai háztartásoknak több mint a fele pontatlan villanyszámlát kap, mivel a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) évek óta nem ellenőrzi a villanyórákat

Szerbiában tehát a háztartások fele azért kap hibás számlát minden hónapban, mert olyan villanyóra méri a fogyasztásukat, amelyet nem is lenne szabad használni, hiszen nem ellenőrizték a pontosságukat. Becslések szerint 1,8 millió háztartás villanyórájáról ugyan nem lehet tudni, hogy többet vagy kevesebbet mér-e, mint amennyi a valódi fogyasztás, de hogy nem pontos, az biztos!
A Szerbiai Villanygazdaságot törvény kötelezi arra, hogy tizenkét évenként kalibrálja a mérőket, így garantálva a fogyasztók számára a mérés pontosságát. Ezt a kötelezettségüket azonban többnyire figyelmen kívül hagyják — figyelmeztet az illetékes igazgatóság.
— Az utóbbi három évben a szokásos ellenőrzések során a villanyóráknak mintegy 50 százalékán nem volt védjegy, márpedig a törvény értelmében az ilyeneket nem szabad használni. Ezenkívül a polgárok kérésére ellenőrzött órák nagyjából 20 százalékán volt ugyan védjegy, mégsem működtek pontosan — mondta el Lucija Dujović, a gazdasági és pénzügyminisztériumhoz tartozó igazgatóság igazgatóhelyettese. Mint hangsúlyozta, a törvények értelmében az ilyen villanyórákat nem volna szabad használni.
Az igazgatóság illetékesei leszögezték, hogy csak a hatósági védjeggyel ellátott órák megbízhatóak, amelyek alapján pontosan meg lehet fizettetni az elhasznált villanyáram szolgáltatási díját.
— A villanyórák rendszeres ellenőrzéséért az EPS a felelős, hiszen az órák a villanygazdaság tulajdonában vannak, nem a polgárokéban — magyarázta Dujović.
Az igazgatóság ellenőrei olyan villanyórákat is találtak, amelyeket 1991-ben vagy még régebben ellenőriztek legutóbb. Az órák egy részének volt ugyan védjegye, de az óra egyáltalán nem működött.
Petar Bogosavljević, a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Mozgalom elnöke szerint a hibás órák közvetlenül sértik a fogyasztók jogait, hiszen sohasem érkezik pontos számla az elfogyasztott energiáról.
— A felelős állami vállalat kötelessége, hogy cserélje és javíttassa a villanyórákat, s erre mindig volt külön pénz — magyarázta Bogosavljević.
— Az egyéb adósságok felhalmozása miatt változtattak a költségvetésen, és a villanyórákra nem futotta. A másik nagy probléma, hogy a nehéz gazdasági körülmények között egyes polgárok az elhasználtnál többet, mások pedig kevesebbet fizetnek az áramért. Azoknak kell többet fizetniük, akiknek az órája el nem használt kilowattórákat is felszámol.
Meghibásodott villanyórákból a nagyobb központokban van a legtöbb, ott, ahol sok a fogyasztó, így a legtöbb pontatlan számlát a fővárosiakon kívül a vajdaságiak kapják, illetve a Dél-Szerbiában élők. A legtöbb érvényes védjegyet Čačakon találták, ahol a villanyórák szinte 90 százaléka pontos adatokkal szolgál — mondta.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..