home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fékevesztett amoralizmus
(—)
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Fékevesztett amoralizmus

A múlt hét fókuszában a Megatrend rektora és Nebojša Stefanović belügyminiszter doktori címe körül kialakult botrány állt. Mindeközben Vučić Berlinben Angela Merkel kancellárral tárgyalt. Egyre több az olyan aggasztó tünet, amely szerint Szerbiában javában folyik a politikai visszarendeződés, az ország pedig az autoritarianizmus irányába mozdul el.

Vučić németországi látogatása

Aleksandar Vučić kormányfő Berlinben kijelentette: megígérte Angela Merkel német kancellárnak, hogy Szerbia Németország megbízható partnere lesz. Merkel kiemelte: Vučić berlini látogatása a két ország közötti együttműködés nagyfokú előrehaladását segíti elő.

A miniszterelnök kétnapos látogatása végén elmondta, hogy a német tisztségviselők semmilyen új feltételt nem szabtak Szerbiának, csak azt kérték, hogy az ország szorgalmasan dolgozzon a gazdasági reformokon. Tartsa tiszteletben a magára vállalt kötelezettségeket, s Belgrád folytassa megbeszéléseit Pristinával. Összegezve berlini látogatását Vučić megállapította, hogy az a vártnál is jobb volt. (Glas Srbije)

Hazudnak

Aleksandar Vučić kormányfő azzal vádolta meg a nemzetközi közösséget és a Szerbiába akkreditált nyugati diplomaták egy részét, hogy nyomást gyakorolnak a sajtóra, és kampányt folytatnak ellene. A kormányfő szerint az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) hazudik, de az nem fogja őt elhallgattatni, és ő sosem fog hallgatni, mert az igazat mondja, az EBESZ pedig hazudik — mondta meglehetősen indulatosan, és az európai közbeszédtől igencsak eltérő retorikával a kormányfő. Mindennek a közvetlen előzménye egyébként az, hogy az EBESZ súlyos kritikával illette a Szerbiai médiumok helyzetét, amely különösen akkor lett kiélezett, miután a Peščanik portál leleplező írásokat közölt a belügyminiszter és a Megatrend magánegyetem rektorának doktori diplomái körüli anomáliákról. (Beta, Tanjug)

Blokkolták a számlákat

A Demokrata Párt a súlyos belharcok mellett gazdasági nehézségekkel is küzd. Bojan Pajtić, a DP új elnöke a párt számláinak befagyasztásával is kénytelen szembesülni. A DP-nek jelentős tartozásai vannak az ott dolgozók ki nem fizetett bérei miatt, egyúttal a pártnak vélhetőleg a székház belgrádi épületétől is hamarosan meg kell válnia. A Večernje novosti úgy tudja, hogy a DP a be nem fizetett kommunális illetékeken kívül további 39 millió dinárral tartozik. (Večernje novosti)

Mondjon le!

Srđan Verbić szerb oktatási miniszter megerősítette, hogy Mića Jovanović, a Megatrend magánegyetem tulajdonosa és rektora nem birtokolja a Londoni Közgazdasági Iskola (LSE) doktori fokozatát. A miniszter ezért Jovanovićot lemondásra szólította fel. Verbić egyúttal arra kérte fel az illetékes hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügy esetleges büntetőjogi következményeit. Aleksandar Vučić kormányfő mindezt úgy kommentálta, hogy a hír igazából nem lepte meg. A miniszterelnök szerint Stefanović doktorátusát nem lehet a Jovanovićtyal kapcsolatos botránnyal összemosni. (B92)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..