home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fekete Özvegy
Brasnyó Zoltán
2021.07.29.
LXXVI. évf. 29. szám
Fekete Özvegy

Natasha Romanoff végre megkapta a saját filmjét, azaz végre megismerhetjük az első női Bosszúálló (legalábbis ami a Marvel filmes univerzumát illeti) eredettörténetét. A Fekete Özvegy a Polgárháború és a Végtelen háború között játszódik, amikor hősnőnk egy afféle mellékküldetést hajt végre, azaz saját családi ügyeit igyekszik rendezni.

A Fekete Özvegyet először a Vasember 2-ben láthattuk, aki akkoriban még meglehetősen egysíkú, igen szexista szellemben fogant karakterként bukkant fel, ez pedig Scarlett Johansson szerint is rémisztően méltatlan volt hozzá. Majd nem sokkal később, az Ultron korában ismerhettük meg közelebbről. Háttérsztorija bővelkedik tragédiákban, melyeket az új filmben jóval részletesebben is boncolgatnak. E pillanatok mentén nagyjából érthetővé válhat a nézők számára, hogy Natasha miért dönt úgy a Végjátékban, hogy feláldozza magát.

A Fekete Özvegynek éppen ez a problémája: már régen el kellett volna készülnie, a Marvel tartozott ennyivel a karakternek. Emiatt inkább egy nekrológra emlékeztet, melyben ráadásul már megint nem sikerült elegendő figyelmet kapnia a Scarlett Johansson által játszott hősnőnek. Felbukkan ugyanis Yelena, Natasha húga (Florence Pugh), aki A Sólyom és a Tél katonája című tv-sorozatból is ismerős lehet. Yelena több ponton is ellopja a show-t, jóval több figyelmet kap, mint ahogyan az az első pillantásra indokoltnak tűnik. Ez azonban nem véletlen. Mivel tudjuk, hogyan ért véget Natasha története, borítékolható, hogy helyét a Marvel filmes univerzumában minden bizonnyal Yelena veszi majd át.

A Fekete Özvegy története a ’90-es években kezdődik Amerikában. Natasha bátor és komoly lány, aki húgára, Yelenára vigyáz rendszeresen. Szüleikről (Rachel Weisz és a Stranger Things-es David Harbour) csakhamar kiderül, hogy orosz kémek: de Natasha ekkor már a Vörös Szobában tanulja ki a gyilkolás művészetét, kegyetlen körülmények között. A két testvér különválik, a film pedig a Polgárháború utáni eseményekre ugrik előre.

Az új Marvel-mozi tehát a karakternek kijáró tiszteletadáson túl a sorozatok és az egyes előzményfilmek elvarratlan történetszálait hivatott összekötni. A látvány egészen pazar, az akciójelenetekre pedig egy szavunk sem lehet. A Fekete Özvegy egy több mint kétórás, extravagáns akcióorgia, melyben még Budapestnek is kiemelt figyelmet szentelnek. Natasha ugyanis ide is ellátogat, és bár a stilizált, túlzottan is kelet-európainak bemutatott magyar fővárost szinte kizárólag sztereotípiákból sikerült felépíteni (folyamatosan a Parlamentet és a budai várat látjuk, a gyerekek közül pedig a legtöbben még cipőt sem viselnek), ezen nem aggodalmaskodunk sokat, mert a cselekmény és az akciójelenetek gyorsvonatként száguldanak a nézőkkel. Szerencsére Yelena és Natasha között megvan a kémia, nagyon szórakoztatóak együtt. Sajnos azonban az akció nem kompenzálja azt a tényt, hogy a Fekete Özvegy karaktere (Scarlett Johansson bájai ellenére) sohasem volt a Bosszúállók legizgalmasabbja. Ha a mozi- és a Marvel-rajongó közönség nem lenne kiéhezve az IMAX-élményre, megkockáztatom, hogy jóval szerényebb bevételt produkál a film.

A Fekete Özvegyet eredetileg több mint egy évvel ezelőtt akarták bemutatni, a koronavírus-járvány miatt azonban ez nem történhetett meg. A nyitóhétvégén, immáron 2021 júliusában, 80 millió dolláros bevételt hozott. Ehhez pedig hozzászámolhatjuk azt is, hogy bekerült az egyelőre sem Szerbiában, sem Magyarországon nem elérhető Disney+ streamingszolgáltatás kínálatába is, 30 dolláros pótdíjért a havi előfizetésen túl. Cate Shortland rendezése emellett további 78 millió dollárt muzsikált össze a mozipénztáraknál, nemzetközi szinten. A Fekete Özvegy egy kicsit olyan, mint a címszereplője. Nincsenek valódi szuperképességei, ennek hatására pedig inkább tisztességes iparosmunka, melyből azért mégis sikerült kihozni a lehető legtöbbet.

Kép: marvel.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..