home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fekete arany a norvég partoknál
Talpai Lóránt
2017.05.07.
LXXII. évf. 18. szám
Fekete arany a norvég partoknál

Óriási olajkészlete lehet Norvégiának — Csaknem tízezer rendőrt függesztett fel a török kormány — Őslakos indiánok tüntettek Brazíliában —

Óriási olajkészlete lehet Norvégiának

A fel nem tárt norvég olaj- és földgázkészletek a jelenleg ismertnek a duplájára is rúghatnak a Barents-tengeren az orosz szektorral határos és az év nagy részében jégtakaróval borított területeken. Norvégia eddig csak a jégmentes tengeri régiókra korlátozta a kitermelést, részben azért, mert az olajtársaságok nem birtokolják a jeges területeken bekövetkező olajszennyezés eltávolításához szükséges technológiát, részben pedig azért, mert az úszó jéghegyek is veszélyesek a fúrótornyokra. A Barents-tenger norvég szektora a Norwegian Petroleum Directorate becslése szerint 2,8 milliárd köbméter (17,6 milliárd hordó) olajegyenértéket tartalmazhat a Spitzbergáktól délkeletre fekvő területek 1,4 milliárd köbméteres készletével együtt. A norvég olajipari vállalatok üdvözölnék a lehetőséget, ha újabb lelőhelyekre terjeszthetnék ki a termelést. Az új koncessziós területek feltárásának engedélyezése azonban parlamenti jóváhagyást igényel, mely viszont környezetvédelmi szervezetektől is függ.

Csaknem tízezer rendőrt függesztett fel a török kormány

9103 újabb rendőrt függesztettek fel a munkavégzés alól Törökországban a tavalyi puccskísérlet miatt. Ezt a török hatóságok azzal indokolták, hogy az érintettek gyaníthatóan kapcsolatban álltak Fethullah Gülennel, az Egyesült Államokban száműzetésben élő török hitszónokkal, akit Ankara a puccs kitervelésével vádol. A tavaly júliusi államcsínykísérlet következményeképp Törökországban eddig már 40 000 embert tartóztattak le, 120 000-nek pedig a legkülönbözőbb területeken mondtak fel: a rendőrségben, a hadseregben, az oktatásügyben és az igazságszolgáltatásban.

Őslakos indiánok tüntettek Brazíliában

Káoszba torkollott a brazil őslakos indiánok békésen indult tüntetése a brazil kongresszus épülete előtt. A katonai rendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a többezres tömeget, a demonstrálók pedig nyilaikat és lándzsáikat vetették be. Ennek ellenére sem a rendőrök, sem a tiltakozó indiánok közül nem sérült meg senki. A rendőrség szerint a tiltakozók nem tartották be azt, amiben előzőleg megállapodtak, vagyis túl közel mentek a Brazíliavárosban található nemzeti kongresszus épülete előtti szökőkúthoz, és azzal fenyegetőztek, hogy lerohanják a parlamentet.

Brazíliában, Latin-Amerika legnépesebb országában számos törzs él, leginkább az Amazonas térségében. Az őslakosok gyakran összecsapnak a területeik közelében terjeszkedő állattenyésztőkkel, fakitermelőkkel és más vállalkozókkal. Vezetőik szerint az elmúlt években, nyilván a brazil gazdasági válság hatására, súlyosbodott a helyzet. Az amapái indiánok azt tervezték, hogy egész hétre letáboroznak a kongresszus épületénél, és hosszú listát állítottak össze sérelmeikről. Szerintük Michel Temer államfő kormánya megpróbál lazítani az Amazonas védelmére meghozott intézkedéseken, hogy állattenyésztők és más gazdag vállalkozók rátehessék kezüket a törzsi földekre.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..