home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fejlődő vállalkozás - hazai körülmények között
M. A.
2005.11.08.
LX. évf. 45. szám
Fejlődő vállalkozás - hazai körülmények között

Szerényen, a család szükségleteit kielégítve, évtizedek óta méhészkedéssel is foglalkozott a tordai Budai család. Tizennyolc évvel ezelőtt az ifjabb nemzedék arra gondolt, miért ne lehetne a méz értékesítése is jövedelemforrás a mezőgazdasági termelés mellett. Így döntött Budai István, aki...

Szerényen, a család szükségleteit kielégítve, évtizedek óta méhészkedéssel is foglalkozott a tordai Budai család. Tizennyolc évvel ezelőtt az ifjabb nemzedék arra gondolt, miért ne lehetne a méz értékesítése is jövedelemforrás a mezőgazdasági termelés mellett.
Így döntött Budai István, aki vállalkozásának a Domaæi med nevet választotta, és lassan a környék jelentős mézfelvásárlója, -forgalmazója lett. A kilencvenes évek elején, amikor a szlovénok visszavonultak erről a piacról, üvegbe csomagolták a finom bánsági akác-, virág- és napraforgómézet, és még azokban a súlyos, inflációs időkben is sikeresen működtek.
A vállalkozás azóta túlnőtte a méztermékek árusításának a határait, úgy érezték, bővíteni kell. Mivel a környéken sokan foglalkoznak konyhakertészettel, először a csemegeuborka tartósítását sajátították el, majd következett a paprika, a cékla s az ,,édes program'.
- Most már szinte minden fajta télirevalót elkészítünk - mondta Budai István gazda. - A termelési vonalat gépesítettük, sajnos, a hűtőház még hiányzik, de ezt úgy hidaljuk át, hogy magukból a hűtőházakból hozzuk el a nyersanyagot, de frissen is vásárolunk a közvetlen termelőktől.
A kisüzemben tizennégy állandó munkás van, de gyakran 30-40 idénymunkás is ott szorgoskodik. A munkával nincs baj, az áru eladásával sem, a megfizettetéssel viszont már igen. A nagykereskedelmi vállalatok nem tartják magukat a fizetési határidőhöz, viszont a bankokban felvett rövid lejáratú kölcsönöket pontosan kell visszafizetni. Mert a vállalkozó, ha forgótőkére, fejlesztésre számít, akkor a bankokra van utalva. Egyelőre még csak a hazaiakra, mert az újabbnál újabb külföldi bankok, ha kedvezőbb hiteleket is kínálnak, a falun élő vállalkozó nemigen igényelheti őket a jelzálog miatt. Sajnos, a falun épült ingatlan jóval kevesebbet ér a városban lévőnél, és akkor sem számít hitelképesnek, ha sikeres. De mi van az állami támogatásokkal, a gazdaságfejlesztési programokkal?
- Az állami támogatást csak olyan személyek vehetik igénybe, akik programokat tudnak felkínálni. A kezdő vállalkozó nemigen tud projektumokat készíteni, ahhoz pénz kell. De még az sem elég, hiszen a pénzt meg kell kapni, azután gyorsan befektetni, kamatoztatni, hogy a kezdő befektetés megtérüljön, és tovább folyhasson a munka. Mint tapasztalt vállalkozó nem vagyok megelégedve a lehetőségek kihasználtságával - mondta beszélgetőtársam -, de sajnos nálunk a felkínált összegek egyrészt olyan alacsonyak, hogy nem éri meg a rengeteg papír beszerzése, a vele járó temérdek utánajárás. Pedig kevés pénzzel csak keveset lehet csinálni.
A Budai-cégben most is a termelés korszerűsítésén fáradoznak. Magyarországról új lepárlókat hozattak, amelyeknek a segítségével sokkal gyorsabb s jobb minőségű lesz a lekvárok készítése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..