home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fejlődő piacok
Talpai Lóránt
2016.06.27.
LXXI. évf. 25. szám
Fejlődő piacok

Nemzetközi Gazdasági Fórum Szentpéterváron —
Máris megbukott a horvát kormány? — Az orlandói mészáros felesége is bűnrészes?

Nemzetközi Gazdasági Fórum Szentpéterváron

Szentpéterváron tartották meg az immár hagyományos Nemzetközi Gazdasági Fórumot. Az idén a tavalyihoz képest jóval több külföldi cég és magas rangú politikus volt jelen a csúcstalálkozón. A fórum külföldi részvevői egyértelmű képet szerettek volna kapni arról, hogy mit várhatnak a jövőben az orosz gazdaságtól, érdemes-e befektetniük. Vlagyimir Putyin Az új gazdasági valóság küszöbén című plenáris ülés keretében tájékoztatta az üzletembereket. Az orosz elnök szerint Oroszország gazdasága most már jobban teljesíthet. Az elnök hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszország nem fogja korlátozni a tőke mozgását. Szavai szerint az orosz részvénypiac forgalma tavaly és az idei év elején is észlelhetően megnőtt, és bizonyos ágazatokban a cégek tőkésítése 30-40 százalékkal is emelkedett. „A fejlődő piacok közül az orosz pénzügyi piac marad a legnyitottabb” — fejezte be mondandóját Putyin. Szentpéterváron egyébként 1997 óta rendezik meg minden év júniusában a jelentős Nemzetközi Gazdasági Fórumot.

Máris megbukott a horvát kormány?

A horvát parlament megvonta a bizalmat Tihomir Orešković kormányfőtől, ezzel automatikusan megbukott a kormány is. A nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványát Tihomir Orešković ellen, akit egyébként korábban éppen ez a párt javasolt erre a tisztségre. A 151 fős nemzetgyűlés 125 igen szavazattal, 15 ellenében és 2 tartózkodással a kormányfő visszahívása mellett voksolt. A legtöbb parlamenti párt, köztük az ellenzéket vezető Szociáldemokrata Párt és a nemzeti kisebbségek képviselői is a jelenlegi kormányfő visszahívását támogatták, illetve előre hozott parlamenti választás kiírását követelték a szavazást megelőző vitában. Mint ismeretes, a tavaly novemberi parlamenti választáson a két nagy párt, az akkor kormányzó Szociáldemokrata Párt és a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség fej-fej mellett végzett, egyikük sem szerzett abszolút többséget, azaz egyikük sem tudott kormányt alakítani a harmadik helyen végzett Híd Függetlenek Listájának támogatása nélkül.

Az orlandói mészáros felesége is bűnrészes?

Az orlandói tragédia után kiderült, hogy a tömeggyilkos felesége mindenről tudott. Sőt, állítólag a nő vette a lőszereket, és SMS-ben végigkövette a mészárlást. Az FBI információi szerint Noor Zahi Salman vásárolta meg a tömeggyilkossághoz szükséges lőszereket, illetve mindvégig telefonkapcsolatban állt a férjével, miközben az folyamatosan lőtte agyon az embereket. Ha a nővel szembeni gyanú beigazolódik, vádat emelhetnek ellene. Bizonyos sajtóhírek szerint akár halálos ítélet kiszabását is kérhetik rá. A nő vallomásaiból egyébként az is kiderült, hogy kétszer is elkísérte férjét a Pulse nevű melegbárba, áprilisban pedig Disneyworld egyik bevásárlóközpontjába is, ahol Mateen szintén merényletet tervezett. Noor Salman a kihallgatásokon azt mondta a nyomozóknak, hogy megpróbálta lebeszélni férjét az erőszakról, és azt állította, nem tudott róla, hogy párja szombaton este hová indult.


Nyitókép: Emlékezés az orlandói áldozatokra (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..