home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fejlődik a rekreációs vitorlázás
Cérna Lenke
2017.04.13.
LXXII. évf. 14. szám
Fejlődik a rekreációs vitorlázás

Megkezdődött az idény a Palicsi-tavon, indulhat a vitorlázás. A helyi regatta országszerte nagy népszerűségnek örvend. A Palics Vitorlásklub az idén is várja a széllel és a vízzel dacoló, sportolni vágyó gyerekeket, felnőtteket.

Előkerültek a vízálló ruhák, ismét használatban vannak a mentőmellények, és a kis hajók is kigurultak a tó partjára — ezek mind a vitorlázás kellékei. Az idén öt gyerek kezdte meg a szezont, és várják az újabb társaikat, akik reményeik szerint csatlakoznak a klubhoz, ezzel gyarapítva a vitorlások számát. 

Az általános iskolás korú fiatalok már tudatosan szállnak vízre. Miután felvették a szükséges öltözéket, határozottan gurítják hajójukat a vízre, majd az edzővel közösen megvizsgálják, minden a helyén van-e. A vízen már maguk harcolnak meg a széllel és az egyéb időjárási viszontagságokkal, melyek befolyásolják a nem könnyű technikát igénylő irányítást. Pletl Attila edző és társa természetesen ott vannak, ha segítségre van szükség.

— A vitorlázás szép sport. A víz látványa a partról nézve is kellemes és megnyugtató, de sokszor szebb, amikor az ember a vízen van. A gyerekeknek ez a sport sok mindent nyújt. Magabiztosságot, szabadságot, és bátrabbak is lesznek általa. Döntéseket kell hozniuk, amikor egymaguk vannak a hajóban, egyszóval ők a kapitányok — mondja az edző.

A kapitánykodást a 7—14 évesek ingyenes tanfolyamon próbálhatják ki, ha betagosodnak a klubba. Az edzésekre hétvégente kerül sor, hogy minden gyerek — az iskolai kötelezettségeitől függetlenül — részt tudjon venni rajtuk.

A szóban forgó sportágat a felnőttek is kipróbálhatják, sőt versenyszerűen is űzhetik. Attila szerint még időskorban is megtanulható és élvezhető ez a mozgásforma.

— A vitorlázást héttől hetvenhét éves korig lehet űzni, kipróbálni és megtanulni. Feltétel, hogy az ember tudjon úszni. Rekreációnak és testedzésnek egyaránt kiváló, tehát azoknak is hasznos lehet, akik nem versenyre készülnek. Mivel időnként gyorsan kell evezni, jó kondíciót szerezhetünk általa. A váll-, hát- és karizmok megerősítésére kiváló, emellett a törzs- és a hasizom is igénybe van véve az irányítás során. Igaz, hogy ülni kell a hajóban, de lábmunka is akad, akkor is, ha az alsótest nem annyira intenzíven vesz részt a mozgásban. Ha igazán jók akarunk lenni — akár versenyezni szeretnénk, akár hobbiszinten űzni ezt a sportágat —, sok gyakorlásra van szükség. Erre az idén is bőven akad lehetőség a Palicsi-tó felszínén.

Minden vitorlázni tudó felnőtt, aki a klub tagja, bármikor hajóba ülhet, akár egyedül, akár ismerőseivel, barátaival együtt. Aki nem tartozik a klubhoz, annak lehetősége van vitorlást bérelni.

A Palics Vitorlásklub tervei között a nagyhajós, rekreációs vitorlázás fejlesztése is szerepel. Az erre a célra szánt hajók 5—8 méteresek, és egy család vagy egy kisebb társaság is jól érezheti magát rajtuk — akár egy egész napos palicsi vitorlázáson. Arra is lesz lehetőség, hogy a kikapcsolódni vágyók egymás között versenyt szervezzenek.

Azok a gyerekek, akik nem Palics közelében élnek, a tervek szerint egy többnapos nyári tábor keretében ismerkedhetnek meg ezzel a sportággal. A szervezők egész napos programokról gondoskodnak parti edzésekkel, játékkal és elsősorban vitorlázással.

Ez a gyerekeket és felnőtteket egyaránt fejlesztő vízi sportág egyre nagyobb teret kap Palicson — ezt támasztja alá az idei országos bajnokság is, mely során számos klub vitorlásai küzdenek meg egymással. Akiben van versenyszellem, vagy csak erős felsőtestre, illetve jó kondícióra vágyik, és mindezt a természet lágy ölén végezné, annak irány Palics!


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..