Fejlesztéseket indukálhat a gyorsvasút
Kartali Róbert
2020.08.04.
LXXV. évf. 31. szám

Két felüljáró kiépítését is előirányozták a Budapest és Belgrád közti gyorsvasút tervezetében a Makkhetes és a Zorka Helyi Közösség között húzódó vasút felett. A gigaprojektum kiépítését Szerbiában 2017-ben, Magyarországon az idén áprilisban kezdték meg. A gyorsvasút a tervek szerint 2022 végére készül el. A fejlesztésből így az infrastrukturális tekintetben Szabadka egyik legelmaradottabbnak számító Zorka Helyi Közösség is profitálhat. Minderről Pletl Ádám, a helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott, aki a 6000-es lakosú városrész mindennapi működésébe is betekintést nyújtott.

Fejlesztéseket indukálhat a gyorsvasút

— A felüljárók lerövidítik majd a távolságot Makkhetes és Zorka között. Az egyiket a Dr. Bodrogvári Ferenc, a másikat pedig a Cipész utca végére tervezik. Ez további infrastrukturális fejlesztéseket is eredményezhet, több utca is aszfaltburkolatot kaphat, a többi közt a Dr. Bodrogvári Ferenc utca eddig rendezetlen része. A megnövekedő forgalom miatt pedig számos utcát ki is kell majd szélesíteni — magyarázta Pletl. Mint mondta, a Proletár brigádok utcán közlekedő autóbusznak már így is szűkös a hely, de a Zorka utcát is célszerű lenne a kiszélesíteni.

— További infrastrukturális fejlesztésekre is szükség lenne, mégpedig a szennyvízelvezetésre és az ivóvízhálózat bővítésére. Utóbbira már elkészült egy 7500 és egy 3074 méterre vonatkozó tervdokumentáció. A helyi közösségben szennyvízelvezető hálózat egyáltalán nincs, és sajnos mindaddig nem is lesz, amíg nem készül el a szükséges kollektor, mely egy hatalmas összegű beruházás lenne. Reméljük, az önkormányzat a közeljövőben ehhez is hozzáfog. A közelmúltban nagy előrelépésnek számított a Sutjeska utca ama részének rendezése, amelynek korábban nem volt aszfaltburkolata. Az 1270 méteres szakasz esőzések alkalmával járhatatlan volt. Az eső utáni sár azonban még számos utcában gondot okoz, ezt zúzott kő leszórásával orvosoltuk, egy esetben pedig oda is került belőle, ahová nem kellett volna. Egy tőlünk független hiba folytán a 10. új utca egy szakaszára is került zúzott kő, ahová eredetileg nem terveztük. Inkább a Bécsi utcába kellett volna, de hamarosan ez is megtörténik. Egyébként a többi közt ebben az utcában is bővítettük a közvilágítást, ami főleg a gyerekek miatt volt fontos, hogy az iskolából ne vaksötétben jöjjenek haza. Az esővíz-elvezetés kapcsán pedig néhány hét múlva várható előrelépés, egyes utcákban ugyanis újabb árkok lesznek kiásva.

A helyi közösség vezetősége ügyesen alkalmazkodott a mai kor igényeihez. Közösségi oldalán állandó, kétirányú kommunikáció folyik a lakosok és az illetékesek között.

— A felmerülő gondokat mielőbb igyekszünk megoldani. Összekötő szerepet töltünk be a polgárok és az önkormányzat, illetve a városban működő közvállalatok között. A lakosok közösségi oldalunkon jelzik a közvilágítás meghibásodását is, mi pedig azonnal intézkedünk. Ez apróság, de fontos az embereknek. Önkéntes munkaakciókat is szervezünk, hogy szebbé és élhetőbbé tegyük a helyi közösséget. Arra is van példa, hogy minket keresnek fel segítő szándékkal, a minap is egy apuka, Barna Dániel kaszálta le a füvet az egyik játszótéren.

Pletl arról is beszélt, hogy a helyi közösség épületében tavaly bezárt a gyógyszertár, pedig nagy szükség lenne rá, hiszen mintegy 2200 polgár tartozik az itt működő orvosi rendelőhöz. Már több magángyógyszertár is érdeklődött a város tulajdonában levő üzlethelyiség iránt, ám az új törvény szerint ez nem megfelelő, hiszen legalább 45 négyzetméteresnek kellene lennie. Most azon dolgoznak, hogy hozzáépíthessék a hiányzó 3 négyzetméteres épületrészt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..