home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Fejleszteni kell a toleranciaprogramot
(K. F.)
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám

Szegedi tudósítónktólRövid, de tartalmas eszmecserét folytatott a múlt héten Szegeden Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés és Predrag Markoviæ, a Szerb Parlament elnöke. A két politikus gyakori találkozóinak egyike volt ez a szegedi összejövetel, melynek apropóját a Szegedi Ifjúsági Napok elnevezésű...

Szegedi tudósítónktól
Rövid, de tartalmas eszmecserét folytatott a múlt héten Szegeden Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés és Predrag Markoviæ, a Szerb Parlament elnöke. A két politikus gyakori találkozóinak egyike volt ez a szegedi összejövetel, melynek apropóját a Szegedi Ifjúsági Napok elnevezésű ötnapos szórakoztató rendezvény (a budapesti Szigethez hasonló) keretében szervezett II. Toleranciatábor ünnepélyes megnyitása adta.
Szili Katalin és Predrag Markoviæ előbb a szegedi városházán zárt ajtók mögötti tárgyalást folytatott, majd dr. Botka László polgármester társaságában felkereste az újszegedi rendezvényt. A két ország fiataljainak közös részvételével szervezett tolaranciatábor gondolata néhány évvel ezelőtt vetődött fel, de csak tavaly februárban Szegeden született róla végleges megállapodás. A két parlamenti elnök ekkor látta el kézjegyével a dokumentumot. Az első ilyen együttes táborozásra egyébként még 2005 májusában Palicson került sor 25-25 magyar és szerb fiatal részvételével.
Az idei II. Toleranciatáborban 50-50 magyar, illetve szerb nemzetiségű középiskolás kapott helyet, s a tábornyitás után azonnal munkához is láttak. A rendezvény öt napja alatt mindkét fél részéről a politikai élet és a közigazgatási szféra kiemelkedő reprezentánsai tartanak előadást, szabad idejükben pedig a fiatalok elvegyülhetnek a Tisza partján rendezett SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) koncertjeinek hallgatósága között, vagy részt vehetnek az egyéb kulturális rendezvényeken. Természetesen ilyenkor nem maradhat el a Csongrád megyei székhely kulturális emlékeinek és szórakoztató ,,kínálatá"-nak alapos megismerése sem.
Szili Katalin és Predrag Markoviæ a kétoldalú megbeszélések, valamint a tábor megnyitása után sajtóbeszélgetésen találkozott az újságírókkal. A Magyar Országgyűlés elnöke elmondta: kérte szerb kollégáját, hogy a szomszédos ország hatóságai tegyenek meg mindent az incidensek megakadályozása érdekében, de amennyiben mégis bekövetkeznek, igyekezzenek felkutatni azokat. Szili Katalin tájékoztatta vendégét arról is, hogy Magyarország igyekszik megoldani a területén élő kisebbségek parlamenti képviseletét, de ez várhatólag csak a következő választási ciklusban lesz elérhető, mivel ehhez módosítani kell az ország alkotmányát. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szerb parlamenti elnök a tárgyalásokon a vízumkényszer enyhítésének kérdését is említette, amire ő kedvező módon reagált, tájékoztatta politikus társát, hogy a témát további megbeszéléseik folyamán újra tárgyalják majd.
Predrag Markoviæ, a Szerb Parlament elnöke biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy országa nem kívánja csorbítani a területén élő kisebbségek jogait, így a magyarokét sem, s tájékoztatta Szili Katalint arról is, hogy a közelmúltban elfogadott szerbiai kisebbségi törvény EU-kompatibilisnek mondható, ami nagy előrelépést jelent e kérdés megoldásában. A II. Toleranciatáborral kapcsolatosan örömét fejezte ki, hogy az elképzelés ilyen jelentős rendezvénnyé nőtte ki magát, egyben pedig jövőbemutatónak minősítette a két ország fiataljainak e szegedi találkozóját.
A két házelnök egyébként, miként azt a sajtótájékoztatón megtudtuk, legközelebb októberben találkoznak legközelebb, méghozzá először Szabadkán, majd Budapesten.
SZIN-sátrak
Szegeden minden évben, augusztus utolsó hétvégéjén, megrendezik a fiatalok ötnapos könnyűzenei, kulturális fesztiválját, a Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN). Az idén mintegy 35-40 ezer fiatal érkezett az ötnapos bulira, melynek keretében csaknem félszáz hazai és külföldi rockzenekar lép fel. A Tisza-parti város újszegedi oldalán, a Partfürdőben kapott helyet a fesztivál, a fiatalok itt verték le sátraikat vagy béreltek bungalókat, illetve szobát a városban. Az idei találkozóra egyébként nagyon sok külföldi vendég is érkezett, zömmel a Délvidékről, de Erdélyből, a Felvidékről, sőt a tengerentúlról is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..