Fej vagy írás?

Fej vagy írás?

​​​​​​​Pénzfeldobással döntöttek egy perui falu polgármesteri tisztségéről — Egyre népszerűbb a francia állampolgárság a britek körében — Továbbra is határozottan tilos a halálbüntetés

Pénzfeldobással döntöttek egy perui falu polgármesteri tisztségéről

A dél-perui Ica régióban található Tibillo nevű faluban fej fej mellett végzett a két legtöbb szavazatot kapott jelölt az október 7-én megrendezett helyhatósági választáson. Az eltérő pártok színeiben indult Wilbert Estrada és unokatestvére, Javier Gallegos az összesen 347 leadott szavazatból 102-102 voksot szerzett meg, s ezért fej vagy írással kellett dönteni a település vezető tisztségének betöltéséről. A két jelölt a pénzfeldobáshoz Ica székvárosába utazott a választási bizottság helyi irodájába, és a falu rendőrfőnöke dobta fel az érmét. A szerencse ezúttal Estradát pártolta, aki fejre fogadott. Az Acción Popular centrumpárt újdonsült polgármestere ezután kijelentette: örül a lehetőségnek, hogy előmozdíthatja „elfeledett falujának” ügyeit.

 

Egyre népszerűbb a francia állampolgárság a britek körében

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) közeledtével egyre több Franciaországban élő brit folyamodik francia állampolgárságért: a benyújtott kérelmek száma 2015 és 2017 között a nyolcszorosára nőtt, a korábbi 386-ról 3173-ra — közölte a francia belügyminisztérium. Két év alatt a francia állampolgárságért folyamodók között a britek aránya a korábbi 0,4 százalékról 3,5 százalékra nőtt. Tavaly a kérelmek egyharmada olyan britektől érkezett, akiknek a párja francia állampolgár. „A Franciaországban élő kérelmezők azért folyamodnak francia állampolgárságért, hogy továbbra is részesülhessenek azokból az előnyökből, amelyekre az EU állampolgáraiként jogosultak: szabad áramlás Európában, időnként munkavállalás a közszférában vagy választási mandátum” — jelezte a belügyminisztérium. Az idei év első hat hónapjában 1370 brit nyújtott be francia állampolgársági kérelmet, ami az összes kérelem 2,6 százaléka.

 

Továbbra is határozottan tilos a halálbüntetés

Az Európai Unió és az Európa Tanács minden körülmények között és minden esetben határozottan elítéli a halálbüntetést, mert az sérti az emberi méltóságot, illetve olyan kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód, amely ellentétes az élethez való joggal — jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az Európa Tanács főtitkára. Federica Mogherini és Thorbjørn Jagland a halálbüntetés elleni európai és világnap alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a halálbüntetés kiszabása és végrehajtása megindokolhatatlan, elrettentő hatása nem bizonyított, és a bírói tévedéseket visszafordíthatatlanná teszi.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Fej vagy írás?
Világkép
Fej vagy írás?
Világkép
  • MTI
  • 2019.12.03.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink