home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Fegyvertartás és -vásárlás
Talpai Lóránt
2019.09.13.
LXXIV. évf. 37. szám
Fegyvertartás és -vásárlás

San Francisco terrorszervezetnek nyilvánította az NRA-t — Zavargások Dél-Afrikában — Elhunyt Robert Mugabe

San Francisco terrorszervezetnek nyilvánította az NRA-t 

San Francisco városa belföldi terroristaszervezetnek nyilvánította az Országos Fegyverszövetséget (NRA), mely az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb szervezete. A város vezetőségének ülésén egyhangúlag fogadták el a határozatot, mely elítéli a fegyvertartás és -vásárlás mellett mindig aktívan kiálló és a politikusok kampányait anyagilag segítő NRA-t. A határozat egyebek mellett leszögezi, hogy az „Egyesült Államokat a fegyveres erőszak járványa sújtja”, és egyúttal kárhoztatja a fegyverszövetséget, amiért „népszerűsíti a fegyverek tulajdonlását, és erőszakra ösztökéli a fegyvertulajdonosokat”. „Minden országban vannak erőszakos és gyűlölködő emberek, de csak Amerikában tesszük lehetővé nekik, hogy katonai jellegű fegyverekhez jussanak, ami nagyrészt az Országos Fegyverszövetség befolyásának köszönhető” — fogalmaz a határozat. A városatyák egyúttal azt szorgalmazzák, hogy San Francisco és a megye is gondolja újra kapcsolatait azokkal a vállalatokkal, amelyek az NRA-jel üzletelnek.

 

Zavargások Dél-Afrikában

Legalább öten meghaltak a Dél-afrikai Köztársaság területén napok óta tartó zavargásokban, több mint nyolcvan embert pedig őrizetbe vettek. Cyril Ramaphosa, az ország elnöke elítélte és elfogadhatatlannak nevezte a támadásokat. „A mi országunk teljes mértékben az idegengyűlölet ellen van. Nem engedjük és nem tűrhetjük a más afrikai államokból származó emberek elleni támadásokat. Semmilyen módon nem igazolható az, ha valaki feldúlja másnak a tulajdonát, vagy éppenséggel megpróbálja meggyilkolni azért, mert az az érzése, hogy a külföldiek elveszik a helyiek munkáját. Ennek véget kell vetni” — hangzott el az elnök videóüzenetében. A rendőrség még vizsgálja, pontosan mi robbantotta ki Pretoria üzleti negyedében a zavargásokat, melyek során a randalírozók köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak be az üzletekbe, majd ellopták az árut.

 

Elhunyt Robert Mugabe 

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Mugabe egykori zimbabwei államfő — közölte internetes oldalán a brit közszolgálati műsorszóró, a BBC. Családja megerősítette halálát. Mugabét 2017 novemberében távolították el a hatalomból katonai puccsal. Mintegy harminc évig állt az ország élén. 1980-ban meghatározó szerepet töltött be a függetlenség kivívásában az akkor még Rhodézia néven ismert országban, majd egyeduralmat épített ki. A Mugabe-korszak végére az afrikai állam mély gazdasági és politikai válságba zuhant.
 


A nyitókép Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..