home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fegyverletétel Baszkföldön
Talpai Lóránt
2017.03.27.
LXXII. évf. 12. szám
Fegyverletétel Baszkföldön

Leszerelhet a Baszk Haza és Szabadság (ETA) — A jobboldali liberális kormánypárt nyerte meg a holland választást — Görög levélbomba érkezett a német pénzügyminisztériumba

Leszerelhet a Baszk Haza és Szabadság (ETA)

A baszk elnök a napokban bejelentette, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet átadja a hatóságoknak teljes, eddig rejtegetett fegyverarzenálját. Íñigo Urkullu az észak-spanyolországi San Sebastiánban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a többi közt arról beszélt, hogy kormánya „közvetlenül” kapott tájékoztatást a leszerelés lehetőségéről, mely lépésnek szerinte egyoldalúnak, visszafordíthatatlannak, teljesnek és törvényesnek kell lennie. A baszk elnök hangsúlyozta: „történelmi” lehetőségről van szó, és a spanyol meg a francia kormány együttműködését is kérte. A terrorszervezet egyébként már jó néhány évvel ezelőtt, pontosabban 2011 októberében bejelentette, hogy felhagy a fegyveres, erőszakos akciókkal, és beszünteti tevékenységét, de nem oszlatta fel magát, és fegyvereit sem adta át a hatóságoknak, mivel a spanyol és a francia kormány is elzárkózott a tárgyalásoktól.

A jobboldali liberális kormánypárt nyerte meg a holland választást

Fölényesen győzött a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért a hollandiai parlamenti választáson. A liberális konzervatív kormánypárt 33 helyet nyert el a parlament 150 fős alsóházában, fő riválisa, a bevándorlásellenes Szabadságpárt pedig 20-at. A választási végeredmény alapján a kereszténydemokrata párt és a liberális D66 is 19-19 helyet szerzett a Geert Wilders vezette Szabadságpárthoz hasonlóan, a környezetvédő Zöld Baloldal 16-ot, a szocialisták 14-et, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt 9-et, a Keresztény Unió pedig 6-ot.

Görög levélbomba érkezett a német pénzügyminisztériumba

Egy görög politikus nevében küldtek levélbombát a német pénzügyminisztérium címére. Feladóként az Új Demokrácia nevű konzervatív, ellenzéki, görög párt vezetője, Adónisz Georgiádisz volt megjelölve. „Nem vicc, sajnos igaz a történet. Valami terrorista azért gondolhatott rám, mert itt, Görögországban én még Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter barátjának számítok” — erősítette meg a híreket Georgiádisz. A levélbombát szakértők hatástalanították. A borítékban tűzijátékhoz használatos gyúlékony anyagok voltak, melyek súlyos sérülést is okozhattak volna. Mint ismeretes, 2010 novemberében Angela Merkel német kancellár címére érkezett egy ugyancsak Görögországban feladott pokolgép, melyet szintén sikeresen hatástalanítottak.

 

Levélbomba robbant az IMF párizsi irodájában
Egy ember megsebesült, amikor egy boríték a felbontása után felrobbant a Nemzetközi Valutaalap párizsi irodájában. A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozat könnyebb sérüléseket szenvedett.

 


Nyitókép: Mti.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..