home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fegyelemmel gyorsabban túlhaladjuk a helyzetet
Hét Nap Online
2020.03.24.
LXXV. évf. 12. szám
Fegyelemmel gyorsabban túlhaladjuk a helyzetet

Bogdan Laban polgármester március 24-én, az általa irányított városi törzskar nevében tájékoztatta a szabadkaiakat arról, hogy milyen pillanatnyilag a helyzet a városban.

— Mint tudják, zárva vannak a piacok, a parkok, a bevásárló központok, a kávézók, az éttermek, az edzőtermek, leállt a tömegközlekedés. Csak az étel házhoz szállítása üzemel. Segítünk minden idős polgártársunknak, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, továbbá a nehéz szociális helyzetben lévő családoknak is. Mindent megteszünk, amit tudunk, napi szinten kísérjük figyelemmel a helyzetet — emelte ki mai sajtónyilatkozatában Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

A bevezetett intézkedések, tette hozzá, szükségesek voltak, mert a polgárok felelősségtudata nem volt egyforma, s még egyszer arra szólítom fel és kérem a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben az intézkedéseket, mert ellenkező esetben, mindannyiunk érdekében azok még szigorúbbak lesznek.

— Maradjanak otthon, hogy megvédjük az életeket. Minél fegyelmezettebbek leszünk, gyorsabban lábalunk ki ebből a helyzetből — hangsúlyozta Laban.

Hogy milyen az aktuális járványügyi helyzet a mi területünkön, arról minden érdeklődő az Egészségügyi Minisztérium, a Batut Közegészségügyi Intézet és a Vajdasági Közegészségügyi Intézet honlapján tájékozódhat, emelte ki Laban.

— Szeretnék kiemelni még valamit. Mint ahogy értesülhettek az elnök és az egészségügyi szakemberek nyilatkozataiból, az amire számíthatunk, az a tesztelt állampolgárok és a karanténba kerülő polgárok számának a növekedése lesz. Épp ezért mindenkitől szolidaritást kérek, és kérem polgártársaimat, hogy te terjesszenek ellenőrizetlen híreket és tartalmakat a közösségi hálókon keresztül, és ne terjesszék a pánikot — mondta Laban, hozzátéve, hogy az illetékes egészségügyi intézmények és a rendőrség maximális hivatástudattal végzi munkáját és senkinek sem tesz jót a dezinformáció terjesztése.

A kommunális közvállalatok munkájukat az alapító utasításaival és a rendkívüli helyzetek városi törzskarának a renivel összhangban szervezik meg. A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézménnyel megállapodtunk abban, hogy a rendkívüli állapot időtartamára nem számolják el és nem is fizettetik meg az oktatási-nevelési program szolgáltatásait. A lakóközösségek vezetői megszervezik az épületek közös helyiségeinek a fertőtlenítését a lakókkal együtt. A városi közlekedés a dolgozóknak lesz megszervezve (5-től 7 óráig és 14-től 16 óráig).

Emlékeztetek rá, mondta a polgármester, hogy a legidősebb polgártársaink megsegítésére egy hívóközpontot hoztunk létre, amely jól működik és megnyitása óta mintegy 1100 hívást érkezett be.

— A tegnapi nappal az önkéntesekhez beérkezett segélykérések száma 355 volt, a hívásokat két műszakban fogadják, a leggyakoribb, vagy szinte kizárólagos kérések az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és háztartási vegyi áru eljuttatására vonatkoznak.  A hívások 60 százaléka informatív jellegű, azaz nem igényelték önkéntesek segítségét. A hét végére csökkent a kérések száma, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a központot csak azok hívják, akik szükséghelyzetben vannak, illetve olyanok, akiknek nincs senkijük, aki segíthetne — mondta a polgármester.

Nem engedhetjük meg, hogy városainkban megtörténjen az, ami Olaszországban és Spanyolországban történt.

— Nem szeretnénk ilyen forgatókönyvet Szerbiában, ezért arra kérem minden polgártársamat, hogy a továbbiakban is a nagy többséghez hasonlóan tartsák tiszteletben a kijárási tilalmat. Volt néhány felelőtlen egyén, de a rendőrség idejekorán reagált és velük szemben a kormányutasításokkal összhangban megindult az eljárás. Kérek minden polgárt, hogy tartsák tiszteletben az orvosok ajánlásait és vigyázzanak az egészségükre. A kormányintézkedések megsértése esetén az állam reagálni fog és alkalmazni fog minden meghozott intézkedést és rendelkezést, mert céljuk nem az erődemonstráció, hanem mindannyiunk életének és egészségének a megőrzése — fejezte be nyilatkozatát Bogdan Laban polgármester, a rendkívüli helyzetek törzskarának vezetője.
 


Szabadka (fotó: Roncsák Alexander)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..