home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fecskefészket vegyenek!
Fehér Márta
2021.06.07.
LXXVI. évf. 22. szám
Fecskefészket vegyenek!

A magyarkanizsai Fénybárka napköziben 300 dinárért megvásárolható. Miért jó, ha sok fecske van a környékünkön? Ezek a rendkívül hasznos madárkák rengeteg szúnyogtól mentenek meg bennünket, és nem mellesleg gyönyörűen csivitelnek. És miért jó, ha fészket veszünk a Fénybárkában? Mert ezzel nemes ügyet támogatunk.

Fecskefészkeket helyeztek ki a minap a magyarkanizsai városháza épületén. Az önkormányzat ezzel a gesztussal is támogatta az Együtt Veled — Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület, valamint a helyi szociális védelmi szolgáltató központ munkáját.


Szakács Ibolya, Varga József, Tolnai Csaba

— A Fénybárka gölöncsérműhelyében készülnek a fészkek január óta — mondta örömmel Szakács Ibolya pszichológus, napközi- és projektvezető. — Egy kísérleti folyamatról van szó, és úgy látszik, Magyarkanizsa lakosainak tetszik az ötlet, mi pedig azon fogunk dolgozni, hogy mindenkinek, aki szeretne a háza tájékán fecskefészket fölrakni, legyen erre lehetősége — teszi hozzá, és megmutatja, az épület szárazkapu-bejáratában is van két fészek.

— A kanizsaiak rendkívül „bensőséges” kapcsolatban állnak a szúnyogokkal. Mindenkinek van valamilyen trükkje ellenük. Genetika kell hozzá, jó tűrőképesség — fogalmaz tréfásan Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója. Pedig ennek a fele sem tréfa! Annyi a vérszívó arrafelé, illetve a község egyik-másik településén a Tisza és a tavak, kanálisok vonzáskörzetében, hogy magam sem hinném el, ha más mesélné, és nem tapasztaltam volna a saját bőrömön.

— Gipszből és fűrészporból készülnek az eresz alá könnyen, egyszerűen felerősíthető fészkeink, s egy farostlemez, úgynevezett „fecskepelenka” van alattuk, hogy a madarak ne piszkítsanak mindenfelé, mert ettől sokan ódzkodnak — veszi át a szót Varga József, az egyesület elnöke, Ibolya pedig hozzáteszi, hogy igyekeznek minden jó dolog mellé odaállni, zöld szervezetként pedig különösen fontos számukra a környezet- és természetvédelem.

Nemcsak gölöncsérműhelyt, hanem üvegházat, varrodát is működtetnek, felhasználóik kézművesszappanokat is készítenek, egy korábbi, nem túl kecsegtető próbálkozás után pedig másodszor is nekifutnának a gombatermesztésnek, annál is inkább, mert a központ tavaly ősz óta egy újabb nyertes IPA-pályázattal büszkélkedhet. Korábbi partnerükkel, a magyarországi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesülettel az INCIRCLE elnevezésű projektumuk megvalósítására az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia kiírásán nyertek. Fő céljuk a munkaerőpiacról kiszoruló és a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci integrációjának támogatása, hiszen az aktív korúak körülbelül 12%-a megváltozott munkaképességű mindkét országban, többségük pedig munkanélküli — ismertetik a beszélgetés folyamán.

— Napközis szolgáltatást nyújtunk gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek. Két objektumban folyik a munka: itt Magyarkanizsán, illetve Horgoson a régi gyógyszerészlak épületében. Ez utóbbihoz egy 75 négyzetméteres pince is tartozik, annak a felújítása kezdődik hamarosan az uniós projektum nyújtotta anyagi lehetőségeknek köszönhetően, mert ott szeretnénk gombát termeszteni. Próbálkoztunk már laskagombával, viszont szellőztetés hiányában és a nagy esőzések miatt a helyiség nem bizonyult megfelelőnek, így ez a tevékenység megállt — részletezi az igazgató. — Intézményünket bő egy évtizede alapította az önkormányzat, elsőként a tartományban és negyedikként az országban. Működésünket teljes egészében a község finanszírozza. Célunk védenceink életminőségének a javítása, továbbá törekszünk a különféle pszichofizikai képességeiknek a szinten tartására, illetve fejlesztésére, ezt szakmunkásaink próbálják elérni bizonyos programaktivitások keretében. Az önálló életre igyekszünk felkészíteni a felhasználókat, erről szól ez az IPA-projektum is.

— Szerbiában törvény írja elő, hogy a munkáltató minden húsz alkalmazott után köteles egy megváltozott munkaképességű személyt felvenni. Tisztelet a kivételnek, ám a gyakorlat nem ezt igazolja — hangsúlyozza Ibolya. — Ezen próbálunk segíteni, találkozási pontot nyújtva számukra egy internetes platform, fórum működtetésével (www.insidethecircle.eu/hu), illetve május utolsó hetében több előadást is tartottunk a témával kapcsolatban. Az első a magyarkanizsai szociális védelmi központ nyilvántartásában szereplő megváltozott munkaképességű embereknek szólt, a másik az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályának, a harmadik a napközi felhasználóinak és szüleinek. Készülünk a munkaadóknak szánt előadásunkra is.

A Fénybárka napközinek jelenleg 32 felhasználója van, többen szerepelnek a várólistán is.


Fecskefészkek

— A 2016-ban bevezetett létszámstop nem tette lehetővé, hogy munkatársainkat állandósítsuk, így nem bővülhettünk, és a licencet, vagyis az intézmény működési engedélyét sem szerezhettük meg, hiszen a licencszerződés egyik alapkövetelménye, hogy az itt dolgozó személyeknek, szakmunkásoknak, kisegítőknek állandó, meghatározatlan időre szóló munkaszerződésük legyen, ezt viszont négy éven át hiába kérelmeztük. Néhány hónappal ezelőtt kaptunk jóváhagyást az illetékes minisztériumtól négy személy felvételére, azaz állandósítására, így már elindíthattuk a licenc megszerzésének mechanizmusát. Heteken belül elkészül az elaborátum, melyet átadunk a minisztériumnak. Köszönetet mondunk a közbenjárásért, támogatásért Fejsztámer Róbert polgármesternek — foglalja össze Tolnai Csaba.

— Ezért jelentős az egyesület és a központ szoros együttműködése, hiszen amit a központ nem tud megszervezni, azt az egyesület különféle pályázatok útján megpróbálja odatenni — mondja Ibolya. — Az önkormányzat is mellettünk áll, hiszen különféle forrásokból községi támogatásban részesülünk. Ez a folyamatosság biztonságot nyújt felhasználóinknak, hiszen vannak, akik a kezdetek óta velünk vannak, ők traumaként élnék meg, ha nem a megszokott környezet és emberek fogadnák őket.

Az országban nincsenek naprakész adatok a fogyatékkal élőkről és a megváltozott munkaképességű emberekről. Sok rejtőzködő felhasználó él környezetünkben, aki vagy akiknek a családja a csak lassan javuló társadalmi beidegződések miatt nem szeretne a nyilvánosság elé lépni.

— Esetükben felnőttkorról a huszonhetedik életév betöltésétől beszélhetünk, de ettől még nem állnak készen az önálló életre. Napközink napi 8 órára megoldást nyújt a rászorulók egy bizonyos részének, kapacitásunk függvényében, viszont amikor a hozzátartozók, szülők olyan korba jutnak, hogy már nem tudják ellátni a családtagjukat, gyerekeiket, akkor bentlakásos otthonba kerülnek. A legközelebbi ilyen Bácskossuthfalván van. A szülők legnagyobb félelme, hogy nem tudják, mi lesz a gyermekükkel, ha ők meghalnak. A bentlakásos otthonok köztársasági finanszírozásúak, községünknek, pontosabban az egész észak-bánáti körzetnek is szüksége lenne egyre.

— Az egyesület fontos célja és terve, hogy rövid időn belül lakóotthont tudjunk kialakítani. Az igényfelmérés már megtörtént, a megvalósításhoz azonban még nagyon sok minden szükséges. Megoldásra vár az ingatlan kérdése is, bár elképzelés és minta van, konkrétumok viszont még nincsenek, sem a megoldást, sem az anyagiakat illetően, ám bizakodóak vagyunk — mondja az elnök.

— Tudunk olyan gyakorlatról a nagyvilágban, amikor a felhasználó tulajdonában álló ingatlant bocsátották az egyesület rendelkezésére, és abban alakították ki a lakóotthont, vagy donációból, szülői összefogásból. Bútorzatunk egy korábbi pályázatnak köszönhetően hellyel-közzel van, azt ki tudnánk egészíteni, meg tudnánk oldani — teszi hozzá Ibolya.

A napközibe a megfelelő orvosi dokumentummal juthatnak be az igénylők, a beutaló szerv a szociális központ, mely arról is dönt, hogy az illető a szolgáltatás díjának hány százalékát köteles fizetni. Az önkormányzat fedezi a benntartózkodás költségeinek legalább a felét, így van olyan felhasználó is, aki térítésmentesen jár a Fénybárkába.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..