home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Februári keringők
2016.02.22.
LXXI. évf. 7. szám
Februári keringők

Míg néhány hónapja Szerbia retorikája a közel-keleti migránsokkal kapcsolatban a leghumánusabb álláspontot képviselte, napjainkra ezen a téren is igen nagy változás állt be. A menekültek most már nemkívánatosak az országban. Vučić közben Hágát bírálta, a közszférából való elbocsátások terén pedig már kiderültek az első visszásságok.

Nem engedik meg

Szerbia tiszteletben tartja nemzetközi kötelezettségeit és a német álláspontot, de nem fogja megengedni, hogy mások lezárják a határokat, a menekültek pedig Szerbiában maradjanak -- jelentette ki Ivica Dačić szerb külügyminiszter Münchenben. Ezután pedig a következőket nyilatkozta: „Megvan rá az esély, hogy mi most áldozatok legyünk, mert Szerbia rossz földrajzi helyzetben van, hiszen az EU vesz bennünket körül -- Görögország, Bulgária, Románia. Magukhoz a migránsok a Közel-Keletről és Afrikából jönnek, hozzánk pedig az EU-ból. Meddig leszünk mi az áldozatai az önök tehetetlenségének, mely abból fakad, hogy maguk képtelenek megvédeni a határaikat?” -- tette fel a kérdést a szerb külügyminiszter. (Tanjug)

Vučić Hágát bírálta

A szerb miniszterelnök szerint igen problémás a hágai Nemzetközi Bíróságnak a Szerbiához való hozzáállása. „Számomra ez nagy gond, mert nem tudom a szerbiai lakosságnak megmagyarázni, hogy egy ember ott meghal, a bíróság pedig ezzel kapcsolatban semmilyen magyarázatot sem ad, aztán meg azt üzeni nekünk, hogy ki kell adnunk Vojislav Šešeljt, éppen a kampányidőszak kellős közepén.” Ami Šešelj kiadatását illeti, Vučić azt nyilatkozta, erről személyesen ő fog majd dönteni, mégpedig úgy, ahogyan Szerbia számára a legjobb lesz. (Beta)

Kárpótlás a holokauszt áldozatainak

A szerb parlament a múlt héten elfogadta azt a törvényt, amely a holokauszt áldozatainak kárpótlását írja elő. A törvényes rendelkezések értelmében évi 950 000 eurót irányoznak elő a szerb költségvetésből, és 2017-ben kezdik folyósítani 25 éven át. A törvény a vagyon-visszaszármaztatásról is rendelkezik. Az igényeket a Zsidó Hitközségek Szövetsége fogja benyújtani a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökségnek, mely ezután megállapítja a tényállást, és dönt az igény jogosságáról. (Tanjug)

Elutasították

A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség elutasította a Karađorđević királyi dinasztia kérését a belgrádi úgynevezett Beli dvor komplexum visszaadására. Az ügynökség szerint a törvény határozottan tiltja ennek az ingatlannak a visszaszármaztatását. A királyi család ügyvédjei bejelentették, hogy panasszal fognak élni, és azt is kilátásba helyezték, hogy készek akár az Alkotmánybírósághoz, illetve a strasbourgi emberi jogi bírósághoz is fordulni. Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó szakértők megosztottak a kérdésben. (Blic)

Reálisak az áprilisi választások

Aleksandar Vučić egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a rendkívüli parlamenti választásokat az önkormányzati és a tartományi megmérettetésekkel egy napon fogják majd megtartani. A miniszterelnök egészen pontosan így fogalmazott: „Szerintem nem irreális elképzelés, hogy minderre áprilisban fog sor kerülni.” Vučić azt is hozzáfűzte, hogy a végső döntést március elején hozza majd meg. (Tanjug)

Botrányos elbocsátások

Már az első ellenőrzések során kiderült, hogy visszaélések tapasztalhatóak a közszférából való kötelező elbocsátások terén. A Blic napilap arról írt, hogy elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetben lévőket rúgják ki. A belgrádi napilap egy, a gyermekét egyedül nevelő anya példáján mutatta be, hogy mindez hogyan is működik a valóságban. Summa summarum: a pártalapú foglalkoztatás továbbra is létezik, s elsősorban azok kerülnek az utcára, akik nem tagjai egyetlenegy pártnak sem, illetve nincsenek megfelelő kapcsolataik. (Blic)

A szerbiai nyomor valósága

Szerbiában 35 500 ember -- közöttük 12 000 gyermek -- függ a népkonyháktól. Ez azt jelenti, hogy a legszegényebb társadalmi rétegben a gyermekek egyharmada a népkonyhák létezése nélkül éhezésre volna ítélve. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..