Február végi tallózás

Február végi tallózás

Az újságokat olvasgatva ebben a hónapban is jó néhány, megosztásra érdemes „gyöngyszemre” bukkantam.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala közhírré tette, hogy a bérek közötti egyenlőtlenség nálunk a legnagyobb Európában. Ezt arra alapozza, hogy Szerbia leggazdagabb lakosainak 1 százaléka, vagyis mintegy 20 000-ren havonta 13 236 eurót keresnek, ami 33 átlagfizetésnek felel meg. Ezzel szemben a polgárok 60 százaléka, beleértve a munkaviszonyban levőket és a nyugdíjasokat is, kénytelen beérni a 13 000 euró melletti „apróval”, hiszen a havi jövedelme nem haladja meg a 247 eurót.

A gazdasági elemzők szerint országunk ebből a szempontból nagyon megosztott, mert az itt élők 80 százaléka nem képes magának és családjának emberhez méltó életet nyújtani — gondolom, ebbe beletartozik a nyaralás, a szórakozás, időnként egy-egy családi vacsora valamelyik vendéglőben stb. —, és 20 százalékra tehető azoknak a száma, akiknek a földi javakból több is jutott, mint kellene. Bizonyos vélemények szerint a luxuskategóriás életvitelhez nálunk havonta 3000 euróra van szükség. Állíthatom, hogy a nagy többségnek már 1000 euró is boldogságot szerezne, és elegendő lenne ahhoz, hogy ne a kivándorláson vagy a külföldi munkavállaláson gondolkozzon.

Arról is értesültem, hogy Belgrádban virágzik a háztartási gépek bérlésének biznisze. Ezt a gyakorlatot leginkább az albérletben élők alkalmazzák, akikből a nem hivatalos felmérések alapján több mint 300 000 van Szerbiában. Az árak rendkívül kedvezőek: a hűtőszekrény és a mélyhűtő bérlése évente 40, a mosógépé és a tűzhelyé 50, a mosogatógépé 60 euróba kerül. A javításuk pedig állítólag ingyenes, mert ezt a kötelezettséget a tulajdonos vállalja magára.

Bizonyos újságcikkekből viszont az derül ki, hogy Szerbiában nem könnyű befektetni a pénzt — még azoknak sem, akiknek van. A takarékbetétre alacsony a kamat, az arany drága, ezért a tehetősebbek inkább az ismert külföldi cégek részvényeit választják, melyeket a brókerházak közvetítésével nálunk is könnyen megvásárolhatnak. Legnépszerűbb a Siemens és az Adidas, illetve a Facebook értékpapírjai iránt is nagy az érdeklődés.

Most kaptam egy okos ötletet arra az esetre, ha egyszer lesz néhány ezer felesleges euróm. Miért ragaszkodnék a régi álmomhoz (újévvárás fürdőruhában, Ausztráliában, az óceán partján), amikor a legismertebb közösségi portál részvényeit is választhatom?

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Február végi tallózás
Heti Jegyzet
Február végi tallózás
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink