home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Február 5-e
Martinek Imre
2023.02.05.
LXXVIII. évf. 5. szám
Február 5-e

Ezen a napon született 1788-ban a Győr-Moson-Sopron vármegyei Tét városában Kisfaludy Károly költő, drámaíró, festő.

Budapest, Józsefváros — 2022. december 27.

A reformkori irodalmi élet fő szervezője, az Aurora szerkesztője, az Aurora-kör elindítója, a magyar novella egyik első meghonosítója volt. Nagy mesemondónk, Jókai Mór az És mégis mozog a föld! című regényének főszereplőjét, Jenőy Kálmánt többek között róla mintázta. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

„Lehet, hogy regényem meséje igaz, hogy alakjai valóban éltek: de indokolni, elhihetővé tenni életüket éppen olyan nehéz, mint volt az élet. A mártírokról írhatunk legendát, a hősökről eposzt, a tündérekről mítoszt: de mártír, hős, varázsló regénytárgy nem lehet. És mégis az volt. […] Te tudni fogod, hogy ezek a hihetetlen mesék, amik regényeim alapját képezik, ha nem valószínűek is, de megtörténtek. Hogy regényem hősének alakja nem egy ember volt ugyan; de tíz. Hogy e szenvedések, e lemondások, e csalódások Katona, Kisfaludy Károly, Kazinczy emléklapjai, s a kitartás, a hűség, a katasztrófa megannyi dicsőé!” 

(Toldy Ferencnek tisztelete s barátsága jeléül ajánlja a szerző, Jókai Mór — Pesten, 1870)

Kisfaludy Károly 1830. november 21-én hunyt el Pesten.

Budapest — 2023. január 20.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..