home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Február 3-a
Martinek Imre
2023.02.03.
LXXVIII. évf. 5. szám
Február 3-a

Ezen a napon született a székelyföldi Lengyelfalván 1829-ben báró lengyelfalvi Orbán Balázs író, néprajzi gyűjtő, fotográfus, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Budapest — 2022. február 19.

A magyar forradalom és szabadságharc híre ugyan eljutott hozzá közel-keleti utazásai során, ő maga mégsem tudott időben és közvetlenül bekapcsolódni a történésekbe. Mi több, csak 1859-ben térhetett haza — a császári hatóságok ellenségnek tartották. Az abszolutizmus éveit, az enyhülés időszakát arra használta fel, hogy bejárja a Székelyföldet. Eljutott minden településre, várromhoz, természeti ritkasághoz. Szorgalmasan jegyzetelt, fényképezett. Munkája eredményeként 1868 és 1873 között hat kötetben kiadta fő művét, A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból címen.


Egyetlen örökösének magyar, közelebbről a székely népét teszi. Végrendelete szerint az általa kiépített Szejkefürdőn temették el. Ez volt a nagy székely negyedik temetése. Sírja elé székelykapu-sort állított a hálás utókor, s az utolsó kapu az övé volt.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)


Szejkefürdő — 2014. január 6.

Báró Orbán Balázs 1890. április 19-én hunyt el Budapesten. Homlokzatán annak a háznak, amelyben utolsó napjait élte, emléktábla található.


Ugyancsak ezen a napon született 1870-ben a Tolna megyei Kéty községben Hegedűs (eredetileg Heckmann) Gyula magyar színész, a Budapesti Színészek Szövetsége örökös tiszteletbeli elnöke, a naturalista színjátszó stílus legnagyobb magyar képviselője. A Vígszínház alapító tagja. 

Budapest, Újlipótváros — 2023. január 20.

1931. szeptember 21-én hunyt el Budapest-Erzsébetvárosban.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..