home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Február 28-a
Martinek Imre
2024.02.28.
LXXIX. évf. 9. szám
Február 28-a

Ezen a napon hunyt el 1917-ben Budapesten Rátz István orvosdoktor, állatorvosi főiskolai tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1903. május 8-ától).


Budapest, Erzsébetváros /Állatorvostudományi Egyetem/ — 2024. február 2.

Életrajzi mozzanatok — Az állatorvosi kórbonctan kiváló művelője és a parazitológia megalapítója 1860. július 30-án született Sátoraljaújhelyen. Középiskoláit szülővárosában és Késmárkon végezte, egyetemi tanulmányait pedig Budapesten, ahol 1886-ban orvosdoktorrá avatták. 1892-ben a kórboncolástan és általános kórtan nyilvános rendes tanárává nevezték ki; azonkívül a parazitológiát is előadta. 1895-ben a földművelésügyi miniszter a sertésvészre gyanús esetek központi vizsgálatával bízta meg. Ugyanebben az esztendőben, a szerb királyi kormány meghívása folytán, két hetet töltött Szerbiában az állategészségügyi viszonyok tanulmányozása céljából (két évvel később, 1897-ben, a Szerb Királyság érdekében kifejtett jelentős munkája elismeréseként a szerb Takovo-rend* középkeresztjével tüntetik ki). Rátz tanár úr a későbbiekben Dániába utazott a sertésvész elfojtására alkalmazott intézkedések megismerése végett.  

*A Takovo-rend a Szerb Fejedelemség első kitüntetése volt, melyet 1865-ben, az Oszmán Birodalom ellen indított második szerb felkelés 50. évfordulója alkalmából alapított Mihajlo Obrenović kenéz. A Takovo-rend 1883. január 23-ától a Szerb Királyi Érdemrend nevet viselte. Az utolsó ilyen kitüntetés 1903-ban volt. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..