home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 27-e
Martinek Imre
2024.02.27.
LXXIX. évf. 8. szám
Február 27-e

Ezen a napon született 1929-ben a Somogy vármegyei Kaposmérő községben Fodor András (1947-ig: Fodor Andor) Kossuth-díjas (1992) magyar költő, esszéíró, könyvtáros.

„Bábszinpadunkon, ahol eleinte / senki se látta még a mozgatót, / ő tudta, mily kezekre hurkolódva / rezdül fejünk felett a drót.”

(Fodor András: A bábu vére /részlet/)


Budapest, Terézváros — 2023. április 14.

Versei egyetemi évei alatt váltak ismertté az Illyés Gyula által szerkesztett Válasz című folyóiratban. Sokoldalú, igen művelt alkotó volt. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

1999. december 18-án (posztumusz) kapta meg a Magyar Örökség-díjat. Az ünnepséget Budapesten, a nevezett esztendő álom havának (december) tizennyolcadik napján, a Magyar Szentek Templomában tartották meg.

„Amiben egészen kivételes értéket teremtett, amiben összehasonlíthatatlanul egyénit alkotott, az a naplója és közvetítő — saját szavaival: révkalauz — szerepe.” (Részlet a laudációból)

Fodor András 1997. június 27-én hunyt el Fonyódon.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..