home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Február 23-a
Martinek Imre
2023.02.23.
LXXVIII. évf. 8. szám
Február 23-a

Ezen a napon született 1869-ben Apatinban Raichle J. Ferenc magyar építész, a századforduló művészetének meghatározó, jellegzetes képviselője.


Szabadka — 2022. február 14.

Huszonhat éves korában már szabadkai építészként emlegetik, mivel budapesti egyetemi tanulmányai végeztével (1891) és külföldi szakmai tanulmányai, majd rövidebb budapesti és szegedi tartózkodás után idenősül, itt telepszik le és itt tervezi meg a város több, ma is ikonikus épületét. (Külső hivatkozás: Wikipédia)



Szabadka — 2022. február 14.

Raichle J. Ferenc 1960. április 12-én hunyt el Budapesten.

..

Ugyancsak ezen a napon született 1929-ben Pomázon Tihomir Vujičić (magyarul: Vujicsics Tihamér) szerb származású magyar zeneszerző (137 filmzene fűződik nevéhez, köztük A Tenkes kapitánya is), népzenegyűjtő (a balkáni népek zenéjének gyűjtése állt érdeklődési fókuszában).


Budapest, Belváros — 2022. december 27.

Nevét napjainkban a délszláv népzenei hagyományok őrzésében kiemelkedő szerepet vállaló Kossuth-díjas Vujicsics Együttes, egy kicsiny tér Szentendrén, illetve ez utóbbi Duna menti városka zeneiskolája, alapfokú művészetoktatási intézménye viseli. 

Vujicsics Tihamér egy repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét 1975. augusztus 19-én. Damaszkusz környékén. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Mai összeállításunk zenei része A Tenkes kapitánya filmzenéjének albumát szólaltatja meg.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..