home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 22-e
Martinek Imre
2024.02.22.
LXXIX. évf. 7. szám
Február 22-e

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1951-ben Budapesten Melocco János jogász, író, katolikus újságíró, vértanú.


Budapest, Belváros /Ferenciek tere/ — 2023. április 11.

1909. december 26-án született Fiumében. 1932-ben Budapesten szerezte meg jogi és államtudományi doktorátusát. Elismert szakember volt a sajtó világának különböző területein. 1928 és 1943 között a Magyar Távirati Iroda és a Magyar Rádió munkatársa volt, vezette az idegen nyelvű hírszolgálatot. Több alkalommal is tudósított Rómából és Berlinből. 1943—44-ben a német nyelvű Pester Lloyd politikai rovatvezetőjeként dolgozott. 1945-től 1950-ig az Új Ember katolikus hetilap belső munkatársa volt. A budapesti katonai törvényszék koncepciós terrorperben hűtlenség vádjával halálra ítélte, s kötél által kivégezték. (Külső hivatkozások: Wikipédia és makusz.hu)

Emléktáblája, melyet fia, Melocco Miklós szobrászművész készített édesapja születésének századik évfordulója alkalmából, a pesti ferences templom oldalán található.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..