home 2024. június 20., Rafael napja
Online előfizetés
Február 2-a
Martinek Imre
2023.02.02.
LXXVIII. évf. 5. szám
Február 2-a

Ezen a napon hunyt el 1960-ban Budapesten Huszka Jenő zeneszerző.


Balatonfüred — 2022. augusztus 10.

A nagyalföldi származású (Szeged, 1875. április 24.) mester a magyar operettmuzsika klasszikusa volt. Gül Baba című, 1905. december 9-ei keltezésű operettjének változata harmincöt évvel később a filmvászonra is felkerült (külső hivatkozás: Wikipédia). Ebben a művében csendül fel a Darumadár fönn az égen című dal, melynek sorait eredetileg Móricz Zsigmond is beemelte egykoron a Pillangó című regényébe.

Budapest, Budavára — 2023. január 13.

Személyes kötődéseim: a fentebb említett Huszka-dalt fatornyos szülőfalum nótakedvelő doyene, a szép emlékű Ládi Józsi bácsi is gyakran előadta a debellácsi művelődési otthon hajdani színpadán. S persze megboldogult édesapámnak is ez volt a kedvenc nótája…

Huszka Jenőt Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírkövére Petőfi Sándor Szeptember végén című költeményéből vétetett egy sornyi idézet.


Budapest, Farkasréti temető — 2022. augusztus 10.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..