home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Február 19-e
Martinek Imre
2023.02.19.
LXXVIII. évf. 7. szám
Február 19-e

Ezen a napon született 1817-ben Sátoraljaújhelyen Kossuth Lajos legfiatalabb húga, teljes nevén: udvardi és kossuthfalvi Kossuth Zsuzsanna Erzsébet Paulina, illetve házasságkötése után meszlényi Meszlényi Rudolfné, az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője.

Budapest, Szent János Kórház — 2023. január 5.

Amit teszek, minden magyar asszony kötelessége, hiszen katonáink a csatatéren értünk véreznek, a mi feladatunk tehát, hogy sebeiket bekötözzük” (K. Zs. személyes hitvallása).

A legelső katonakórházakat ő szervezte meg 1849-ben, elsőnek irányította rá a sebesült katonák ápolásának kötelességére a világ figyelmét, az Amerikai Egyesült Államokban még életében nagy tisztelet övezte. (Külső hivatkozás: Wikipedia).

Kossuth Zsuzsanna 1854. június 29-én hunyt el New Yorkban. Áldásos cselekedeteinek emlékezetére február 19-e (2014 óta) hivatalosan is a magyar ápolók napja.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..