home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 16-a
Martinek Imre
2024.02.16.
LXXIX. évf. 7. szám
Február 16-a

Ezen a napon született 1922-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kisvárda városában idősebb Járóka Sándor prímás, zenekarvezető, a népművészet mestere (1955).


Budapest, Józsefváros /Muzsikus cigányok parkja/ — 2023. július 17.

Az a hír járta róla, hogy nem lehet olyan nótát kérni tőle, amelyet ne tudna eljátszani. USA-beli turnéján, Detroitban, 1973-ban prímáskirállyá koronázták. (Ez utóbbi biográfiai adat a 2013 októberében felavatott Muzsikus cigányok parkjában található emlékoszlopára is felkerült.)


Budapest, Józsefváros /Muzsikus cigányok parkja/ — 2023. július 17.

Közszeretetnek és -tiszteletnek örvendő prímás volt. Hitvallása: a cigányzenész ne akarjon kibújni a bőréből, azzal ajándékozza meg az embereket, amit ősei összegyűjtöttek, és ő hegedűjével átadhat.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Idősebb Járóka Sándor 1984. április 11-én hunyt el Budapesten.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..