home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 15-e
Martinek Imre
2024.02.15.
LXXIX. évf. 6. szám
Február 15-e

Ezen a napon született 1921-ben a felvidéki Kassa városában François Fiedler (Fiedler Ferenc) magyar származású, francia lírai absztrakt festőművész, a II. világháború utáni párizsi iskola tagja.


Budapest, Józsefváros /Palotanegyed/ — 2023. szeptember 27.

„A festészet iránt nagyon korán elkezdett érdeklődni: alig volt ötesztendős, amikor már festett, tízévesen pedig már az olyan nagy reneszánsz mesterek műveit másolta, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Caravaggio. Korán felfigyeltek tehetségére, még gyerek volt, amikor megbízást kapott a kassai templom oltárának díszítésére” — olvashatjuk a róla szóló életrajzi (szó)cikkekben.

Magyarországon, a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István volt a mestere. 1948-ban ösztöndíjasként Párizsba utazott. Józsefvárosi emléktábláján — angol nyelven — egy Joan Miró-idézet is olvasható. Nem véletlenül, hiszen éppen e katalán festőművész, grafikus, szobrász és keramikus (1893—1983) volt az, aki őt a kor és a szakma neves alkotóiművészeinek bemutatta, illetve személyesen is pártfogolta. Ezen kapcsolatok hatására a tehetséges ifjú véglegesen az absztrakt művészeti irányzat felé fordult, és Párizsban maradt, az emigrációt választva osztályrészéül.

Feljegyeztetett, miszerint első éveiben „egyenesen” abba a valóságba menekült, amelyet maga alkotott a festészet segítségével. A művészetében a személyes és a művészi szabadságkeresés ragyogó szintézise valósult meg, új látásmódot követelve meg a befogadó műértő nézőtől.

„Nemcsak kiolvasni kell valamit a képből, hanem még inkább belelátni a kompozícióba, ehhez pedig fantázia, koncentráció, introspekció és elmélyülés szükséges. A néző kénytelen elgondolkodni saját magáról és az őt körülvevő világról” (Külső hivatkozások: Wikipédia és mucsarnok.hu)

Fiedler Ferenc, a „fények festője” 2001. október 21-én hunyt el Franciaország fővárosában. Gazdag, befejezett életművet hagyott maga után.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..