home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fásítás a középpontban
Tóth Tibor
2023.02.27.
LXXVIII. évf. 8. szám
Fásítás a középpontban

Tornyos Csantavér felőli bejáratánál szokatlan látvány fogadja a településre érkezőt. A hatalmas, több méter magas, főként öreg és beteg szilfák helyett fiatal juharfacsemeték sorakoznak az út mentén. A központban magasodik a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom, melyen szintén jelentős változások történtek, de a Tömörkény István Általános Iskolában is voltak újítások, fejlesztések.

— A Csantavéri úton és a központban gondot okoztak a nagyra nőtt szilfák, melyek ágai könnyen hasadnak, gyökérzetük pedig közvetlenül a felszín alatt helyezkedik el. A fák kárt tettek a központban lévő járdákban és az úttestben, az épületek tetejéről cserepeket sodortak le. Kénytelenek voltunk kivágni ezeket a fákat, és helyükre az ősszel újakat ültettünk, a faluba vezető út mentén száz, a központban pedig nyolc fiatal juharfacsemetét — számolt be a munkálatokról Huszár Zsolt, Tornyos Helyi Közössége Tanácsának elnöke.


A Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom

A falu központjában a fák által megrongált területen az aszfaltot felszedték, és újat öntöttek, valamint a parkolókat is felújították. A fákat korábban 50 x 50 centiméteres négyzetbe telepítették, most viszont új módszert alkalmaztak, és nagyobb szigeteket hagytak ki a facsemeték számára. Csupán a Topolya—Zenta főút mentén maradtak üresek a szigetek, mivel az út és az épületek közé tilos nagyobb fákat ültetni, így oda a szabályokkal összhangban fenyőfák vagy valamilyen más zöldnövényzet kerül. Több útfelületet is megjavítottak, a mezőgazdasági termelők által használt, igencsak forgalmas földutak 90%-át mart aszfalttal szórták le.


Huszár Zsolt

A Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom főkupolája teljes felújításon esett át, a templomhíd tetőszerkezetét is kicserélték, korszerűsítették a világítást, valamint a vitrázsok megvédése terén is jelentős előrehaladás történt. A templomon további munkálatok várhatóak az idén. A tartományi oktatási titkárság pályázatának köszönhetően az általános iskola épületén az összes nyílászárót kicserélték, amivel jelentős energiát takarítottak meg, emellett a régi szárnyon új ajtókat építettek be.

Az idei évre vonatkozó tervekről Huszár Zsolt elmondta, a helyi közösség egyik irodahelyiségét átfestik, felújítják, és a jövőben falugazdász-irodaként működik tovább, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy erre nagy igény van a főleg mezőgazdasággal foglalkozó lakosok körében.


Fiatal facsemeték a falu központjában

— A Büntetés-végrehajtási Intézettel aláírt szerződés értelmében három-négy elítélt közmunkát végez nálunk a mi alkalmazottunkkal együtt, akiknek legfőbb feladatuk a zöldfelületek rendezése. A helyi közösség rendelkezésére állnak a munkálatokhoz szükséges eszközök, felszerelések, viszont nincs helyiségünk, ahol a kistraktort, a fűkaszálókat és egyéb gépeket tárolhatnánk. Szeretnénk megvásárolni a helyi közösség épülete mellett lévő egykori állatorvosi állomás épületét, amivel megoldanánk a problémát. Ezzel kapcsolatban egyeztettünk Zenta község polgármesterével, aki a támogatásáról biztosított bennünket. További útfelújításokat tervezünk az idén, figyeljük a különféle pályázatokat, valamint az iskolával és az Ady Endre Művelődési Egyesülettel közösen a VM4K és az MNT által a Petőfi Sándor-mellszobrának köztéri elhelyezésére kiírt pályázatra jelentkeznénk — sorolta az idei évre vonatkozó terveket az elnök, majd hozzátette, a faluban lévő civil szervezetekkel kiváló együttműködést valósítanak meg, és hagyományos rendezvényeiket, mint amilyen például a kétnapos kenyérszentelő ünnepség, az idén is megtartják.


Tóth Ugyonka Frigyes

A negyvenkét évvel ezelőtt megalakult Ady Endre ME tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Az egyesület szakcsoportjai negyven helyszínen léptek pódiumra az elmúlt esztendőben, ebből tíz fellépés a határon túl volt. Támogatást a tartományi oktatási titkárságtól, az MNT-től, Zenta községtől és a Csoóri Sándor Alaptól kaptak, ám a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. már második éve nem pénzeli az egyesületet. Folyamatos a népzenei oktatás, melynek legnagyobb eredményeként létrejött az ifjúsági tamburazenekar. A csoportban Vörös Róbert vezetésével heten tanulnak tamburán játszani, a vonóshangszer-csoportban tízen vannak, a citera- és a furulyacsoport két-két tagot számlál. Az érdeklődők számának növekedésével a hangszerek iránti igény is nő. Ebben is számíthatnak a VMMI segítségére, mely szükség szerint hangszerről gondoskodik az egyesület számára. A tamburazenekarok mellett a hagyományőrzők és az asszonykórus is aktív, a két néptánccsoportban viszont némi visszaesés tapasztalható.

— A néptáncosoknál, ahol a közelmúltban oktatócsere történt, látszik meg legjobban, hogy egyre kevesebb a gyerek. Nagyon sok lépést meg kell tanulni, mire eljutnak addig, hogy színpadra léphessenek, és ehhez bizony szeretet és kitartás kell. Attól függetlenül, hogy a gyerekek nagy része az általános iskola befejezésével középiskolába kerül, és abbahagyja a néptáncot, mindkét csoportunk részt vett a Kőketáncon és a kenyérszentelési ünnepségen is. Az évadzáróra már nemcsak a szülők és a nagyszülők látogattak el, és ami szintén nagy örömmel tölt el, hogy szakcsoportjaink műsora után fergeteges táncház kezdődött. Pályázatokon népviseletet és technikai felszerelést szereztünk be, most a működéshez szükséges pénzforrás előteremtésén fáradozunk. Szeretnénk folytatni azt, amit eddig csináltunk. Örömmel tapasztaltam, hogy az asszonykórusba néhány hét alatt három középkorú hölgy jelentkezett, a tamburazenekar idősödésével egyidejűleg pedig fiatalok épülnek be, így lesz kinek átadni a stafétabotot — mondta Tóth Ugyonka Frigyes, az Ady Endre ME ügyvezető elnöke.


A falu központja

A tamburazenekar már túl van két fellépésen a 2023. évben, tagjai Csólyospáloson és Deszken vendégszerepeltek a baráti zenekarok jubileumi ünnepségein. Tornyoson az idén két jelentősebb művelődési eseményt terveznek. Az Akiktől még van esély örökölni című népzenei és hagyomány jellegű eseményt három év kényszerkihagyás után szeretnék újra megszervezni, az ősszel pedig a népzenei találkozónak adna otthont az egyesület.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..