home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Farsangolás Tóbán
Bacsik Lőrinc Natália
2023.02.22.
LXXVIII. évf. 8. szám
Farsangolás Tóbán

Január és február a vidám mókázás, a szórakozás időszaka. A farsang a tél eltemetésének és a tavasz eljövetelének a kezdete. Erre az időszakra jellemző a többi közt a jelmezes, álarcos alakoskodás is.

A tóbai gyerekek is jelmezbe, álarcba bújtak február 14-én. A hangulatos délelőttöt az óvó néni és a tanító nénik szervezték meg. Az eseményről Fazekas Ildikó óvónő mesélt.

— A farsangi ünnepségünkön huszonnégy gyerek vett részt, óvodások és alsós tanulók. Az iskolaudvarban elégettük a kiszebábukat, mondókázás és különféle hangkeltő eszközök kíséretében. A kiszebábot az iskolások otthon készítették el szüleikkel, az ovisokkal pedig itt, az oviban alkottuk meg. A rendezvényt a tornateremben folytattuk. Az óvodások énekeltek, az iskolások verset mondtak a farsangi szokásokról, majd különféle mozgásos gyermekjátékokat, énekeket, mondókákat játszottunk el, és a végén egy közös tánccal zártuk a mulatságot. A gyerekek nagyon ötletes maszkokba bújtak: volt cowboy, pillangó, balett-táncos, királylány, Mini egér, Pókember, Batman, lovag, hasábburgonya, nindzsa, és sorolhatnánk még a jópofa figurákat. Mindenki jól érezte magát, és külön nem is díjaztunk senkit. A fánkot egy szorgalmas anyuka, Nacsa Mónika készítette. A gyerekek hagyományosan, baracklekvárral fogyasztották el, de habot is lehetett rá kérni.

Erre a napra biztosan sokáig emlékeznek majd a kicsik, és talán így jobban meg is tanulják, jegyzik a régi, farsangi népi szokásokat.

Szebbnél szebb jelmezben (felvételek forrása: A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola Facebook-oldala)

Kiszebábégetés

Produkció

Tarka álarcban

A fánk mindenkinek ízlett

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..