home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fantáziával megvalósított álom
Kartali Róbert
2019.11.14.
LXXIV. évf. 46. szám
Fantáziával megvalósított álom

Nagy Arnold már kétszer is történelmet írt a budapesti Nemzeti Vágtán. A Temerin színeiben induló lovas a Fantázia nevű ló hátán először 2018-ban nyerte meg a vágtát, ezzel ő lett az első olyan lovas, aki határon túli magyarként győzött. Az idén, másodszori győzelmével újból történelmet írt, hiszen előtte még soha senki nem tudott két egymást követő évben a dobogó legfelső fokára állni.

2017-ben, amikor első alkalommal vehetett részt a budapesti vágtán, a harmadik helyen végzett, akkor csupán 10 centiméteren múlt a győzelme. Álma, hogy az idei duplázás után jövőre ismét nyerjen a Hősök terén. A topolyai lovas huszonnyolc éves, tizenhárom éve foglalkozik aktívan lovakkal, most menyasszonyával hazaköltözött Vajdaságba. Lapunknak Zobnaticán (Andrásnépe) adott interjút.

* Hogyan kerültél bele a lovassportba, hogyan lettél zsoké?

— A nagyszüleim és a szüleim is tartottak lovakat, de földművelés céljából. Mondhatni, lovascsaládba születtem. Hárman vagyunk testvérek, az idősebb bátyám is lovakkal foglalkozik. Amikor befejeztem az általános iskolát, akkor a bátyám Boszniában dolgozott egy ménesben, és hívott, hogy menjek neki segíteni. Eleinte csak az istállóban dolgoztam, egy alkalommal pedig rábeszélt, hogy üljek fel egy lóra. Ekkor tizenöt éves voltam. Előtte is lovagoltam már, de csak hobbiszinten. Akkor kezdtem el gyakorolni, eleinte napi kétszer-háromszor lovagoltam, majd lassan felfejlődtem a haladó szintre. Így múlt el Boszniában három és fél év, zsoké lettem, jobban mondva munkalovas. Az a különbség, hogy a zsoké versenyeken is részt vesz, a munkalovas pedig a lovakat készíti fel a versenyekre. Bosznia után Horvátországban kaptunk munkát a testvéremmel, ott töltöttünk hét hónapot, ott is angol telivérekkel dolgoztunk, közben patkoltuk is a lovakat, majd itthon kaptunk lehetőséget mindketten mint munkalovasok és zsokék. Így 2012-ben kezdtem el galoppon lovagolni, akkor is vizsgáztam le, ettől kezdve galoppversenyeken is részt vettem. Eddig három győzelmem van telivérekkel.


Zobnaticán (fotó: Szalai Attila)

* Milyen egy jó zsoké?

— Én még messze vagyok ettől. Egy jó zsoké könnyű, dinamikus és gyors felfogású, hiszen verseny közben gyorsan kell tudni reagálni, ha valami malőr történik. A jó zsokék leginkább Olaszországban és Németországban dolgoznak, de nem is akarok külföldre menni, most költöztem haza.

* Hogyan kerültél bele a vágta történetébe?

— Dejan Davidović ajánlott be a Fantázia nevű ló edzőjének és a tulajának. Megkérdezték, hogy vállalnám-e. Természetesen igennel válaszoltam. Akkor Dejan a Kobra nevű lovat választotta, én pedig Fantázia hátára kerültem. Az állat tulajdonosa egyébként Szabolcski Roland, a lovat pedig Kálai Attila edzette. Megfeleltem nekik, így részt vehettem a Vajdasági Vágtán. Figyelmeztettek, hogy legyek óvatos Fantáziával, mert egy alkalommal a tulajdonosát hatszor ledobta a pályáig menet. Velem szerencsére nagyon nyugodt volt, elfogadott. Akkoriban Magyarországon dolgoztam, de amikor tehettem, hazajöttem vele edzeni. Nagyon izgultam, amikor első alkalommal vettünk részt a Vajdásági Vágtán. Akkor Dejan Davidović is versenyzett Kobrával, és a testvérem is indult. Senkit sem engedtem magam elé, a versenyben nincs barátság, sem szerelem, sem semmi. Amikor elindult a döntő futam, kitörtem az élre, mentem, Dejan feljött mellém, együtt haladtunk a kanyarig. Volt még 400 méter a célig, amikor azt éreztem, hogy a lovam kezd üresedni, mintha már nem lett volna elég energiája, aztán egyszer csak belehúzott, és két hosszal, körülbelül 3-4 méterrel megnyertük a versenyt. Boldog voltam, mivel előtte még nem sikerült Vajdaságban nyernem.


Karikatúra: Szalai Attila

* Ezután jutottál be először a Nemzeti Vágtára?

— Igen, ez 2017-ben volt. Másodikként kerültem be a középfutamba, az előfutamból ugyanis két lovas jut tovább. A középfutamon pedig start-cél győzelmet arattam, és bekerültem a döntőbe mint első vajdasági. Előtte nem volt egyetlenegy határon túli versenyző sem döntős.

* 2018-ban a Vajdasági Vágtát megnyerve kijutottál a Nemzeti Vágtára, és első lettél. Ekkor történelmet írtál.

— Előttem határon túliként még senki nem aratott Budapesten győzelmet, hiszen addig csak magyarországi lovas és ló nyert. A verseny szabályai szerint automatikusan bekerültem a 2019. évi Nemzeti Vágta döntőjébe. Az idei címvédő verseny miatt pedig nagyon ideges voltam.


Nagy Arnold Fantázia nevű lován a XII. Nemzeti Vágta döntőjében (fotó: MTI/Mohai Balázs)

* Másodjára is megnyerted a Nemzeti Vágtát. Ez ismét feljogosít téged a jövő évi részvételre?

— Igen, jövőre ismét részt vehetek, és nagy álmom az, hogy meg is nyerjem a versenyt. Nagyon remélem, hogy ez így is lesz.

* Mi történne, ha harmadszor is sikerülne nyerned?

— Akkor kizárnak, engem is, meg a lovat is. Szóval ha teljesül az álmom, akkor többé nem vehetek részt a vágtán. A szabályok szerint ugyanis a ló is, és a lovas is csak háromszor nyerheti meg a versenyt.

* Mesélj egy kicsit a lovadról is.

— Fantázia egy kisbéri félvér. A felkészülések abból álltak, hogy én júliusban hazajöttem szabadságra Magyarországról, hogy tudjak edzeni Fantáziával. A ló akkor kezdett el igazán dolgozni, előbb csak lassabb munkákat mentem vele, de ő már akkor is elég frisses volt, hiszen mindig is szeretett ijedezni, játszani. Ezután két-három hetente tudtam hazautazni, és a vágta előtt voltam nála további két-három napot. A munkám mellett sajnos nem tudtam gyakrabban jönni.


A díjátadón (MTI/Mohai Balázs)

* Mi a terved a 2020. évi Nemzeti Vágtáig?

— Addig más versenyeken nem vehetek részt, mert a Nemzeti Vágta szabályai alapján kizárnának, ha túl sok győzelmem lenne. Korábban az volt a szabály, hogy tíz galoppos győzelemmel még el lehetett indulni a vágtán, időközben ez ötre csökkent. Szóval, ha valakinek van hat galoppos győzelme a vágtán kívül, akkor az már kizáró ok. Jelenleg három ilyen győzelemnél tartok, de ha újabb hármat szereznék, akkor diszkvalifikálnának. Én azonban mindenképp ott akarok lenni a jövő évi vágtán.

* Hogyan látod, a Nemzeti Vágta serkentette Vajdaságban a lovassportot?

— Most mindenki vágtázni szeretne, és nemcsak itt, hanem máshol is. Aki ugyanis megnyeri a Nemzeti Vágtát, az 5 millió forintot kap, az előfutamokon való győzelemért pedig 300 000 forint jár. Valamilyen szinten újra beindult Vajdaságban a lótenyésztés, ilyen szempontból jobban állunk, mint öt éve.

* Mennyibe kerülnek az ilyen lovak, amelyekkel már indulni lehetne a Vajdasági Vágtán?

— Ezen a versenyen csak félvérekkel lehet részt venni, melyek ára 600 és 800 euró között mozog, de ha jelentősebb eredményeket érnek el, akkor megtöbbszöröződhet az értékük, a legeredményesebb lovak pedig, mint amilyennel például én is nyertem, akár 50 000 eurót is érhetnek — de persze a legtöbbször nincs az a pénz, amelyért a tulajdonosa megválna a lovától. A telivérek ára már sokkal magasabb. Magyarországon például februártól dolgoztam egy angol telivérrel, mely most Németországban megnyert egy Group 1-es versenyt, ezzel 100 000 eurót hozott a tulajdonosának, illetve a saját értékét is megtöbbszörözte, csaknem 1 millió eurót ér.

* Egy versenyen a telivérek és a félvérek teljesítménye között mekkora különbség lehet?

— Egy telivér általában 20 százalékkal gyorsabb, mint egy félvér. A félvér körülbelül 55-60 km/h sebességgel tud futni, a telivér pedig akár 65-70-nel is.
 


 

* Ha valaki szeretne lovakkal foglalkozni, akkor milyen egyéb költségekkel kell számolnia?

— A hobbilovak bértartása havonta 200-250 euró, de ha a tulajdonos azt szeretné, hogy tréningezzenek is, akkor az már nagyjából 400 euró. Nem olcsó, és nem is hiába hívják ezt a gazdagok sportjának. Ezen felül be kell szerezni a szükséges felszerelést is, a 4 alumíniumpatkó 20, míg ugyanez vasból 10 euróba kerül, a galoppos lovaknál ezeket havonta kell cserélni. Egy nyereg ára pedig 400-500 euró.

* Hogyan telik egy lovas élete, mi a mindennapi teendője?

— A galopposoknál naponta hat-hét ló megfordul a lovas alatt, ezeket az állatokat naponta kell takarítani is, almozni és etetni. A ló nem csak egy háziállat, állandóan kell vele foglalkozni, télen-nyáron, mínusz 20-ban vagy 40 fokos melegben. A ló szakértelmet igényel, és ha nem megfelelően tartják, könnyen meg is betegedhet, a gyógykezelése pedig nem olcsó.

* Bosznia után dolgoztál Horvátországban, majd Ausztriában és Magyarországon. Most a Nemzeti Vágta után hazaköltöztél Topolyára.

— Az a tervem, hogy decembertől Zobnaticán dolgozom, a munka mellett pedig másodállásként lovakat szeretnék patkolgatni. Erre most van is igény, mert csak a testvérem havonta csaknem 300 lovat patkol meg. A bátyámnak egyébként sokat köszönhetek, hiszen ha ő nem segített volna, akkor talán nem is ezt csinálnám ma. Igaz, nagyon sokat szenvedtünk, de megérte. Nem volt könnyű, sokan azt mondják, hogy nekem milyen könnyű lovagolni, ám egy 600 kilós lovat nem egyszerű megülni és megállítani. Kálai Attilának, Fantázia trénerének, valamint a Szabolcski családnak, a ló tulajdonosainak is sok köszönettel tartozom.

* A menyasszonyoddal együtt költöztél haza. Ki ő, és hogyan ismerkedtetek meg?

— Vámos Mercédeszt Budapesten a Kincsem Parkban ismertem meg. Ő a magyarországi Mezőberényből jött át ide, ő is lovakkal foglalkozik, ő is munkalovas, és ő is részt vett a Nemzeti Vágtán. Topolyán most vettünk egy kis házat, az lesz az otthonunk, itt szeretnénk családot alapítani. Itt tervezzük a jövőnket.


Vámos Mercédesz és Nagy Arnold a 2018. évi Vajdasági Vágtán (fotó:  Roncsák Alexander)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..