home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fantasztikus Funchesstic!
Tóth Tibor
2016.05.15.
LXXI. évf. 19. szám
Fantasztikus Funchesstic!

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub, a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Palics Park Kft., a Palics—Ludas Közvállalat és a palicsi helyi közösség közös szervezésében, az MNT és a VMSZ támogatásával szombaton első alkalommal került sor a Funchesstic elnevezésű szórakoztató sakkfesztiválra a palicsi Vigadóban, vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Nagyteraszon. A rendezvénynek művészeti, szórakoztató, verseny-, oktató és jótékonysági jellegű programja is volt.

A szervezők célja az volt, hogy új megvilágításba helyezzék a játékok királyát, a sakkot. Az egész napos rendezvényen az érdeklődők húsz program közül választhattak, melyben 874 személy vett tevékenyen részt.

A Tárd ki a szíved! elnevezésű rajzpályázat eredményeinek kihirdetésével kezdődött az egész napos rendezvény, melyre 420 rajz érkezett be. A bírálóbizottság döntése értelmében az első helyet Losonc Ádám, a hajdújárási-királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola második osztályos tanulója szerezte meg, a második helyen Hajas Natália (a palicsi Miroslav Antić Á. I. hatodikosa), a harmadikon Papp Miklós (a szabadkai Kizúr István Á. I. negyedikese) végzett, Futó Lea (a szabadkai Széchenyi István Á. I. harmadikosa) pedig különdíjban részesült. A Sakk-Tesz-Vesz cím tizenöt versenyszámból álló, ügyességi és logikai feladatokat tartalmazó játékokat takart, és nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében. A legügyesebbek tallérokat kaptak, melyeket különböző ajándékokra válthattak be. A megnyitó előtt elkezdődött még a Kockica játékbolt oktató jellegű játékainak bemutatója, valamint Minden bábu fontos! néven jótékonysági jelleggel sakkbábuk gyűjtésére is sor került.

Az ünnepélyes megnyitón előbb a Talentum Egyesület Ifjúsági Táncegyüttese sakktáncot adott elő, majd a Miroslav Antić Á. I. kórusa az Összetartozunk című dalt énekelte el. Ezután Damjan Evelin a Heal the World című dallal kápráztatta el a közönséget, majd a Varázsló Kertje zenekar lépett közönség elé. Az I. Funchesstic szórakoztató sakkfesztivál vendége volt a világ egykori legjobb — már visszavonult — sakkozója, a női világranglistát huszonhat éven át vezető Polgár Judit. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy nagyon ritkán tud eljutni a határon túlra, de úgy érezte, hogy ez a rendezvény közel áll a szívéhez.

— Rózsa Zsombor, a rendezvény fő szervezője is olyasmit csinál, amiben én is nagyon hiszek. Ha valamit fontosnak tartunk, és úgy érezzük, tudunk a dolgok menetére hatni, akkor azt érdemes csinálni. Meg kell mutatni a sakk történelmi sokszínűségét, ezer arcát a különféle művészetek által. A sakk egy nemzetközi nyelv. Több mint harminc évig sakkoztam versenyszerűen, előbb csak játéknak indult, majd sport lett belőle. Amikor a gyerekek óvodába kerültek, akkor a sakkot az oktatásba is bekapcsoltuk, csapatommal kifejlesztettük a Sakkpalota Programot, és tíz éve létrehoztuk a Sakkfesztivál nevű rendezvényt. Az iskolákban a Nemzeti alaptanterv részeként választható tantárgyként szerepel a sakk. A sportág szabályrendszere segítségével úgy tanítjuk a gyerekeket, hogy kreatívan, játékosan tanulják meg az összefüggéseket, logikusan gondolkozzanak, fejlesszék a kombinációkészségüket, tiszteljék az ellenfelet. A sakk által olyan dolgokat tanulhatnak meg, amelyeket az élet bármely területén hasznosíthatnak — mondta Polgár Judit, aki jelenleg a magyar férfi-sakkválogatott szövetségi kapitányi tisztjét látja el, és a tavalyi, izlandi csapat-Eb-n bronzérmet szerzett a válogatottal.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a sakknak az oktatásban, a közösség szervezésében betöltött szerepéről beszélt, majd egy sakklépéssel megnyitotta a fesztivált.

Ezután Kanyó Ervin grafikusművész egy háromdimenziós sakktáblát készített, melyet a szeretet szimbólumaival ékesítettek, majd elkezdődött a sakkszimultán, melyen Kecskeméti Árpád és Krisztina mesterjelöltek, valamint tizenhat közéleti személyiség (Vicsek Annamária, Urbán András, Kabók Erika, Sándor Zoltán-Csík Mónika, Agárdi Gábor, Horváth Emma, Juhász Gábor, Török Arnold, a Varázsló Kertje zenekar, Bodzsoni István, Bús Hajnalka, Mihájlovits Miklós, Bodrogi Béla, Nešić Máté, Đivanović Róbert, Kovács Róbert) mérte össze tudását. A délután folyamán Kecskeméti Krisztina és Árpád egy szeretetjátszmát is lejátszottak a szeretettáblán. A programot számítógépes sakkvetélkedő, sakkos arcfestés, különféle oktató előadások, bemutatók, sakkos tortagála és lovagi sakktorna is gazdagította. A nemzetközi sakkversenyen 145-en ültek asztalhoz. A szervezők egyéniben három-három fiú és lány kategóriában (általános iskolások 1—4. és 5—8. osztály, illetve középiskolás lányok és fiúk) avattak győztest, csapatban pedig ugyancsak három kategóriában hirdettek bajnokot.

A tartalmas és sikeres nap sakkmozival és a JAZZ együttes sakklépéses jazzkoncertjével ért véget.


Szalai Attila felvételei:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..