home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fánkízű farsangolás
Bíró Tímea
2021.02.17.
LXXVI. évf. 7. szám
Fánkízű farsangolás

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ számára mindig is fontos volt, hogy színes programokkal kedveskedjen a legkisebbeknek. Ezúttal farsangi hetet tartottak, ami által több oldalról is megközelítették a gyerekek körében népszerű néphagyományt.

A február 6-ától 13-áig tartó rendezvénysorozat több korosztály előtt megnyitotta a kapuját. Az ingyenesen látogatható, ám előzetes regisztrációt igénylő foglalkozásokról a VM4K két munkatársa, szervezője mesélt lapunknak. Lukács Lilla elmondta, hogy az állandó gyermekprogramokat a farsang köré szervezték, és a nagy érdeklődés azt bizonyította, hogy sikeres munkát végeztek.

— A Mesekuckóval kezdődött a Farsangi forgatag, mely a 3—6 éves korosztálynak szólt, a foglalkozást pedig Csizmár Rita és Szakács Tamás vezette. Ugyanennek a korcsoportnak szántuk 8-án és 10-én a Hej, tedd rá! című farsangi néptáncos/népzenei foglalkozást, szintén Csizmár Rita és Szakács Tamás koordinálásával. Ennek a programnak a második napján a gyerekek jelmezben érkeztek hozzánk, és jelmezversenyen vettek részt, mi pedig fánkkal kedveskedtünk nekik. 9-én Vinkó Tamás és Gubena Erika vezette a Téged vár az öko-sarok! elnevezésű környezetvédelmi foglalkozást, mely szintén a farsang köré épült. Csütörtökön, vagyis 11-én zajlott a Fedezd fel a tehetséged! nevű program, ahol jelmezt terveztek a résztvevők Talpai Márta és Gubena Erika irányításával. A babákra és az anyukákra is gondoltunk, ezért 12-én megszerveztük a Ringatót a 0—3 éves korosztályú picik számára, és az édesanyák, nagyszülők farsangi dalokat énekeltek nekik Hardi Klemm Katalin segítségével. A zárónapon a 6—8 éves korosztályt vártuk a Farsangi Kézen Fogva Fejlesztőkuckó foglalkozással, melyen Gruik Zsuzsa és Piros Bálint dolgozott együtt a gyerekekkel.

Gubena Erikától megtudtuk, hogy a Téged vár az öko-sarok! elnevezésű program keretében a környezettudatosságra irányították a gyerekek figyelmét.

— Szó esett a farsangi felvonulásról, különféle néphagyományokról, népszokásokról, hiszen nagyon fontosnak tartjuk ezek felelevenítését, megőrzését és továbbéltetését. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy ugyanazt az ünnepet eltérő módon ünneplik a nagyvilágban. Arra is rámutattunk, hogy ilyenkor rengeteg ember összegyűlik, és sok szemét marad utánuk. Igyekeztünk megmutatni, hogy kevesebb szeméttel, újrahasznosítható tárgyakkal és kisebb ökológiai lábnyommal is lehet ünnepelni. Odafigyeltünk arra, hogy az álarcok is újrahasznosítható alapanyagokból készüljenek. Nagy sikere volt a csütörtöki foglalkozásnak, vagyis a Fedezd fel a tehetséged!-nek, mely tíz—tizenöt éveseknek szólt, és prezentáció segítségével láthatták, hogy milyen sokféle jelmez jelenik meg az utcai felvonulásokon. Az ő feladatuk volt, hogy a magukkal hozott kellékekből és kiegészítőkből jelmezt készítsenek, tervezzenek. A célunk az volt, hogy kibontakoztathassák a fantáziájukat, és úgy érzem, ez sikerült.

Fényképezte: Siniša Kopunović

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..