Falusi házak vásárlása
Talpai Lóránt
2021.07.01.
LXXVI. évf. 26. szám
Falusi házak vásárlása

200 000 kertes ház áll rendelkezésre — Megtartották a kisérettségit — Jelentős beruházás az egészségügybe

200 000 kertes ház áll rendelkezésre

Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel megbízott miniszter arról számolt be, hogy a minisztérium kiírta a fiatal házaspárok számára a falusi házak kiosztására irányuló pályázatot. Azt is közölte, hogy az állam 1,2 millió dinárral támogatja a falusi házak vásárlását, és azt is elmondta, hogy Szerbiában a falvakban mintegy 200 000 elhagyatott kertes ház van, mely a földművesek és a fiatalok rendelkezésére áll, akik faluhelyen szeretnének maradni. „Azt szeretnénk, ha például a Koszovóban, a Dél-Szerbiában, Medveđában és Crna Travában élők nem mennének el Belgrádba vagy még annál is tovább, hanem ha ez az útvonal megfordulna, megpróbáljuk őket a falvakban tartani” — hangoztatta Krkobabić. A falusi házak vásárlása kapcsán feltétel, hogy a házaspárok negyvenöt évesnél fiatalabbak legyenek, és nem szerepelhet a nevükön ingatlan. Az érdeklődők legfeljebb 10 000 eurót kaphatnak az államtól vissza nem térítendő támogatásként. (Tanjug)

 

Megtartották a kisérettségit

Az elmúlt napokban kisérettségizhettek az általános iskolák végzősei. Az idén több mint 68 000 diák vizsgázott Szerbia-szerte. Az oktatási minisztérium adataiból kiderült, hogy 11 százalékkal több hely van az iskolákban, mint amennyi a diákok száma ebben a generációban. Branko Ružić oktatási miniszter a kisérettségivel kapcsolatban elmondta, hogy Szerbia 1247 iskolájában vizsgáztak a nyolcadikosok. Hozzátette, 18 helyszínen okozott kihívást ennek a megszervezése. „Minden óvintézkedést betartottunk” — közölte a miniszter. A szakszervezetek azt kifogásolták, hogy a próbakisérettségi eredményei rosszabbak lettek, mint korábban. Ružić erre reagálva azt válaszolta, hogy nem volt ilyen jellegű elemzés, de a próba után helyzetelemzést végeztek, és az eredmények szerint nem volt eltérés a koronavírus előtti évhez viszonyítva. A kisérettségin 40 pontot lehetett összegyűjteni, ebből 13-13-at anyanyelvből és matematikából, 14-et pedig a kombinált teszten. A végleges eredmények július 2-án lesznek elérhetőek. (Tanjug)

 

Jelentős beruházás az egészségügybe

Aleksandar Vučić szerb államfő részt vett azon az eseményen, amelyen háromszáz, egészségügyi karon vagy középiskolában végzett tanulónak nyújtottak át munkaszerződést. A rendezvényen az államfő kiemelte, hogy az egészségügy az állam négy tartóoszlopának egyike, ezért a jövőben is erősíteni kívánják ezt az ágazatot, elsősorban a fizetések növelésével. Azt is közölte, hogy eddig csaknem félmilliárd eurót fordítottak az egészségügyre, az infrastrukturális fejlesztésekre és a felszerelésekre, ami a lehető legjobb módon fog megtérülni, mégpedig az emberek egészségének megóvása révén. Továbbá kiemelte: 2013 óta napjainkig több mint 25 000 egészségügyi dolgozó kapott munkát, valamint 10 500 esetben hagytak jóvá szakosítást. (Szerbiai RTV)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..