home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Falunapot ünnepelt Tóthfalu
Fehér Márta
2019.06.24.
LXXIV. évf. 26. szám
Falunapot ünnepelt Tóthfalu

Számos rendezvényt és ünnepséget tartottak a helybeliek a hétvégén, az idei falunap ugyanis templomuk építésének és a falu fennállásának 110 éves jubileuma is. A falualapító Tóth Józsefről ezúttal is megemlékeztek.

A rendezvényen több testvértelepülés képviselői is jelen voltak: Rábatótfaluból, Sopronkövesdről, Jászszentlászlóról, Tahitótfaluból és Igazfalváról érkeztek vendégek. A helyi közösség tanácsa nevében Bata Ferenc köszöntötte őket.

— E kapcsolatoknak köszönhetően gazdagabbak lettünk, sőt túlzás nélkül állíthatom, igazi jóbarátokra leltünk. A célokat könnyebb megfogalmazni, mint megvalósítani, ebből adódóan még kifejezettebb, emberhez köthető a testvértelepülési kapcsolatok kialakítása és ápolása, nélkülözhetetlen a személyes kapcsolatok építése. Hasonlóan fontos a fiatalok bekapcsolása is ebbe a vérkeringésbe, hiszen abban bízunk és reménykedünk, hogy ők azok, akik a jövőben még inkább vezénylik, megvalósítják és tartalmakkal is megtöltik ezeket a kapcsolatokat.

A polgármester a beszédében hangsúlyozta, hogy a faluban elvégzett kisebb és nagyobb munkálatok arra a felvetett kérdésre adtak választ, hogy van-e még értelme az ilyen kis közösségekben is, mint Tóthfalu, azon munkálkodni, hogy a falvaink megmaradjanak és fejlődjenek.

— Mi tudjuk, és ezt büszkén ki is mondjuk, hogy esetünkben a válasz a felvetett kérdésre egy nagybetűs igen. Az elmúlt huszonöt évben elvégzett beruházásoknak köszönhetően sikerült elérnünk, hogy a falunk fejlődjön, szépüljön és gyarapodjon. Az elmúlt időszak kemény volt, nagyon nehéz periódusokkal, de könnyebbekkel is, szép és csúnya dolgok egyaránt voltak. Azt viszont őszintén el kell mondanom, hogy a közösségünk építésébe és fejlesztésébe fektetett munkám során nagyon sok jó szándékú emberrel találkoztam, együttműködésükért ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

Bata Ferenc külön köszönetet mondott Utasi Jenő atyának a Tóthfalu közössége építésében és fejlesztésében közösen eltöltött negyed évszázadért.

Elismerésben részesült az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nyers István Akadémia, a Tóthfalu és Környéke Mezőgazdasági Termelői Érdekvédelmi Egyesület, a Szabó Dénes Egyesület, az Almás-vasderes Hagyományápoló Egyesület, a nyugdíjas-egyesület, a Hagyományok Háza Egyesület, a Fehér Akác Művelődési Egyesület, az Olimpia Sportegyesület, a Kuckó Óvoda és az Arany János Általános Iskola.

A falunapon a hagyományos VI. Nemzetközi Rózsa- és Virágkötő Fesztivál sem maradhatott el, szebbnél szebb alkotások kerültek ki a versenyzők kezei közül. Szakmány Szanella harmadik helyezést ért el, ám tavalyelőtt az első díjat érdemelte ki alkotásával, és egy második helyezéssel is büszkélkedhet. Ki nem hagynám a virágkötő fesztivált, ez hagyomány nálam, úgy érzem, ezzel tartozom a falunak! Évről évre többen neveznek be a versenyre, az idén a negyvenedik sorszámot is kiosztották. Persze nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek és a testvértelepülések képviselői is indulnak a megmérettetésen. Rózsafesztivál ide vagy oda, Szanella egy szál rózsát sem használt fel, liziantuszból, azaz préritárnicsból készült a remekmű, mindössze húsz perc alatt.

— Esküvőre készülünk, ezért jött az ötlet, hogy egy esküvői ikebanát csináljak. Dukai Tivadar fóliásnál dolgoztam öt évig, muskátlit perceltem, és minden egyéb munkát elvégeztem, mely a virágokkal kapcsolatos. Biztos, hogy anyukámtól örököltem ezt a tehetséget, kézügyességet, hiszen ő virágkötő, szerintem ez genetikailag másolódik — magyarázza mosolyogva.

A falu nemcsak ezen az egy napon borul virágba, Dukai Tivadar kertészetének köszönhetően mindenütt virágokat láthat az arra járó, s Zsoldos Rózsának, a Tájház vezetőjének a munkáját is dicséri a virágözön.

Amikor arról kérdeztem, mi jut neki először eszébe Tóthfaluról, rögtön rávágta, hogy az összetartás, melyben az atyának kiemelkedő szerep jut. Különleges falu, mondja, itt még az idő is más. Hát nem láttad? Körülöttünk, Szabadkán, Ormon, Oromhegyesen leszakadt az ég, itt meg derült volt. Könnybe lábadó szemmel teszi hozzá, hogy úgy érzi, ebben a kis faluban pici fiát, Csanádot is biztonságban tudja.

A falunapon több gyermekprogrammal is kedveskedtek a legkisebbeknek, meg lehetett csodálni a rajzpályázatra érkezett alkotásokat, légvárban csúszkáltak boldogan, trambulinban ugrándoztak vidáman a gyerekek, íjászkodni is lehetett. Emellett lovaskocsikázhatott és szamaragolhatott a gyereksereg, illetve a pónilovak is gyorsan kedvenccé váltak.

— Az egyesület nagyon fiatal, lassan egy hónapos. Ezelőtt is lovaztunk, lovagoltattunk, kocsikáztattunk, gyerekekkel foglalkoztunk, de most ezt hivatalosan csináljuk. Többen összefogtunk, akik szeretjük a lovakat, és családi alapon is csináljuk, mert egymagam nem győzöm, de egyébként az én fejemből pattant ki az ötlet — meséli Kálmán Jenő, az Almás-vasderes Hagyományápoló Egyesület vezetője. — Szeretnénk majd táborokat is szervezni, gyerekeknek, akár felnőtteknek is, akik kedvelik a jószágokat. Nagyszüleink hagyományát is szeretnénk ápolni, a lóval történő munkálatokat, akár a nyáriakat is, hogy a fiatalok is lássák, nemcsak a telefonon meg az interneten folyik az élet, hanem a valódi világban is. Van egy szamarunk, két pónilovunk, egy kisebb lovunk, egy háromnegyedes, meg nagyobb lovaink vannak. Két fogatot hajtunk állandóan, fiákerezünk is, elsőáldozókkal, bérmálkozókkal, és a mennyasszonyoknak is nagyon örülünk, ha meghívást kapunk lakodalmakra! Természetesen nemcsak Tóthfalun, hanem a környéken is állunk rendelkezésükre. Bértartással is szeretnénk majd foglalkozni, akár telivérekkel is, ám az egyszerű munkáslovakat is nagyon szeretem. Családból öröklődik ez a lószeretet, a ’70-es években a nagytatámnak tiszta vérű versenylovai voltak, utána, ugye, a szüleimnek is voltak állandó jelleggel valamilyen lovai, és most már nekem is saját lovaim.

A kézműves-kirakodóvásáron gazdag volt a kínálat, kora délután gyermeknéptánc-találkozóra várták a közönséget, este pedig táncos, élő zenés mulatsággal. Vasárnap a rendezvénysorozat ünnepi szentmisével folytatódott, melyet kicsik és nagyok fellépésével gazdag művelődési műsor követett.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..