home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Falunap volt Bajmokon
MOJZES Antal
2008.02.20.
LXIII. évf. 8. szám

Február l6-án falunapi ünnepség volt Bajmokon. Az ünneplőket megtisztelte jelenlétével: Kucsera Géza, Szabadka város polgármestere, dr. Nagy Ferenc főkonzul, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében, Ljerka Alajbeg főkonzul asszony, a Horvát Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusán...

Február l6-án falunapi ünnepség volt Bajmokon. Az ünneplőket megtisztelte jelenlétével: Kucsera Géza, Szabadka város polgármestere, dr. Nagy Ferenc főkonzul, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében, Ljerka Alajbeg főkonzul asszony, a Horvát Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében, Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője, Zalántai Endre, Bácsalmás polgármestere, Varga Sándor, Lakitelek polgármestere, dr. Koltai Zoltán, Fúlókércs polgármestere, a bácsalmási horvát nemzeti kisebbségi tanács és a bácsalmási tűzoltóság képviselői, továbbá Lakitelek művelődési titkára és más külföldi vendégek. A falunapon tiszteletét tette Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Korponai Dorottya, a polgármester kabinetfőnöke és Lovas Ildikó, a város művelődési titkára, valamint Bácskossuthfalva és Pacsér képviselői. A falunapi ünnepség, amelyen számtalan bajmoki polgár megjelent, a helyi hivatalban kezdődött Gál József szabadkai festő tárlatának megnyitójával. A vendégeket Maglai Jenő, a helyi közösség elnöke, Szabadka város önkormányzati képviselője és Branko Pokornic tanácselnök köszöntötte. A tárlatról Marko Beretić, Papp Szilárd, Lora Vuković, dr. Borivoje Adrejević és Butterer Kiss Márta beszélt.
Ezt követően egy igen rangos megemlékezési ünnepségre került sor. Ebben az évben van Mátyás király trónra lépésének 55O. évfordulója. Mivel Bajmok a Hunyadiak birtoka volt, a helyi közösség tanácsa egyöntetűen úgy határozott, hogy e jeles dátumról méltóképpen fognak megemlékezni: emléktáblát állítanak. Dr. Mészáros Zoltán történész, levéltáros írta meg az ajánlást, az táblát pedig a szabadkai EV PRO Kőfaragó Vállalat készítette. Magyar szövege így hangzik: ,,Annak emlékére, hogy Mátyás király Szilágyi Erzsébetnek adományozta Bajmokot, ránk hagyva ezzel a településünk nevét először említő írásos emléket.' A tábla felső jobb sarkában Mátyás király arcmása látható.
Az emléktábla a bajmoki helyi hivatal Jugoszláv Néphadsereg utcai vakablakában lett elhelyezve.
Ünnepi beszédet Mojzes Antal, a helyi közösség tanácselnök-helyettese, helytörténész mondott, majd Kucsera Géza leleplezte az emléklapot, majd
Maglai Jenő, a helyi közösség közgyűlésének elnöke és Nikola Ivošević, a helyi közösség közgyűlésének alelnöke megkoszorúzta.
Ezután ft. Bende Zsolt káplán imát mondott és felszentelte az emléklapot. A falunapi program a helyi Dózsa György Magyar Művelődési Központban folytatódott ünnepi üléssel, majd színvonalas művelődési programmal.
Krekus Enikő elmondta Petőfi Sándor A Tisza című versét, Adriana Babić pedig egy Sibinjanin Jankról (Hunyadi Jánosról) szóló verset szavalt el. Horák Boglárka Petőfi Sándor Alföld című versével, Andreja Babić pedig nagyapja Moj Bajmok című versével kedveskedett a közönségnek. Balázs Csilla Petőfi Sándor Szülőföldemen című versével tündökölt. Knézi Dóra Petőfi Sándor Távolból című megzenésített és horvát nyelvre lefordított versét énekelte el. Szintetizátoron Mojzes Katalin nyugalmazott zenepedagógus kísérte.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..