home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Falunap és templombúcsú volt a 125 éves Muzslyán
Borbély Tivadar
2015.09.28.
LXX. évf. 38. szám
Falunap és templombúcsú volt a 125 éves Muzslyán

A muzslyaiak és a Muzslyáról elszármazottak az idén ünneplik a település fennállásának 125. évfordulóját. A faluban tevékenykedő egyesületek és szervezetek rendezvényei a jubileumi év jegyében teltek, a központi ünnepséget pedig szeptember közepén, a falunapi és templombúcsúi események keretében tartották meg.

A program a Mária neve templomban szolgáltatott misével és az azt követő hangversennyel kezdődött, melyen helyi és nagybecskereki zeneművészek léptek fel. Az úgynevezett közös kiállítást a Muzslyaiak Klubjában nyitották meg. Ezen azok a szervezetek vettek részt, amelyek már több évtizede öregbítik a falu hírnevét. A Nők Klubjának tagjai az idén azt mutatták be, hogyan éltek dédnagyszüleink azokban az időkben, amikor még nem volt mobiltelefon, internet és áram. Az egyik legidősebb szervezet, az Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai régi fotókat, felszereléseket és az első, féltve őrzött zászlójukat állították ki, ám rajtuk kívül még számos civil szervezet is bemutatkozott. 

Az ünnepi szentmisét a település fennállásának 125. évfordulójára a Mária neve templomban celebrálták, majd a helyi közösség tanácsa is megtartotta díszülését. 

— 125 éven át ápolva és tisztelve anyanyelvünket, őrizve hagyományainkat bebizonyították: összetartva maradhatunk meg, összefogva erősíthetjük nemzeti és vallási hovatartozásunkat. Nagy öröm számomra, amikor a főutcán végigsétálva barátian megszólítanak a falubeliek. Ilyenkor otthon érzem magam, mert otthon is vagyok — hangsúlyozta Zsótér Károly, Mindszent testvértelepülés polgármestere, majd felolvasta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének a muzslyaiakhoz intézett levelét.

A jubileum alkalmából díjat kapott: Lázár Dékány Verona (Muzslai Petőfi Sándor MME), Kovács Jolánka (Sziveri János Művészeti Színpad), Molnár Nelli (Szervó Mihály Általános Iskola), Molnár B. Rozália (Nők Klubja), Borsos Irén (Polgári Csoport), Dobó Anna (Rokkantnyugdíjasok Egyesülete), Rajecki Józsefné Ibolya (Road Flyers Motorosklub), Palatinus János (Fókusz Klaszter – Családi Gazdálkodók Egyesülete), mgr. Hallai Zoltán (Lehel Labdarugó- és Kézilabdaklub), Pálfi Ferenc (Önkéntes Tűzoltó Testület), Szűcs József (Rádióklub), Karl János (Akác Méhészegyesület), Fiser Vilmos (Sakk-klub), Barta Mihály (Krasznica Vadászegyesület), Vastag János (Vöröskereszt), Smit Ferenc (Öregségi Nyugdíjasok Egyesülete) és Nestorov Stevan (Szent Márton Borkedvelők Egyesülete). A városi közvállalatok és a sajtó képviselői köszönőlevelet vehettek át. A díszülés végén Rontó László, a Szent Márton Borkedvelők Egyesülete nevében 125 helyi bort ajándékozott a vendégeknek: az első üveget a muzslyai plébániának, az utolsót pedig a helyi közösségnek.

A programok folytatásában az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai kakaspaprikás-főző versenyt és gasztronómiai bemutatót rendeztek. Amíg a bográcsokban rotyogtak a finom étkek, addig a művelődési egyesületben gazdag kulturális műsort láthattak az érdeklődők. Ez a nap a budapesti Jézus Szíve-templom Musica Sacra kórusának ünnepi hangversenyével ért véget.

A négy napig tartó ünnep keretében volt még barátságos és bajnoki kézilabda-, illetve labdarúgó-mérkőzés, a legkisebbeknek szabadtéri festés, és nem maradt el a kihagyhatatlan búcsúi forgatag sem.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..