home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Falunap Kishegyesen
Tóth Tibor
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Falunap Kishegyesen

Háromnapos rendezvénnyel ünnepelték a kishegyesiek falujuk újratelepítésének 249. évfordulóját.

1769-ben, a tavasz első napjaiban 81, Békésszentandrásról érkezett család telepedett le a mai Kishegyes, az akkori Hegyespuszta területén. Az 1889. évi népszámlálás adatai szerint Kishegyes nagyközségben 976 házban 5559 személy lakott. Napjainkban mintegy 4500-an élnek a településen.

Az idei falunap A türelem koronája... című kiállítással kezdődött, mely Csabai Géza gyufaszálból készült hagyatékát mutatta be. Szintén a Nők Kishegyesi Fórumának székházában húsvéti kézművesvásárt és tojáskiállítást tartottak, a Művelődési Otthonban pedig levetítették a Kincsem című magyar filmet. A Dombos Wine Clubban irodalmi estet rendeztek, melyen elsőként Barlog Károly Kovács Istenke álmodik című könyvét mutatták be, majd Szöllősi Mátyás Váltóáram című alkotását ismerhette meg a közönség. Az estét Jódal Kálmán és Kocsis Árpád felolvasó éjszakája zárta. Szombaton a Művelődési Otthon előcsarnokában Pszeudo-primitív maszkok — Michael Houellebouecq posztapokaliptikus klónjai címmel megnyílt Vass Szabolcs kiállítása, majd a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ünnepi műsora következett a nagyszínpadon.

A több mint kétórás összeállítást a 2015-ben alakult örkényi Friday Band együttes fellépése nyitotta, majd dr. Deák Tibornak, a kishegyesi helyi közösség tanácselnökének köszöntője következett. A tanácselnök kiemelte, hogy a település 1769-ben szinte a nulláról szervezte magát újjá.

— Az azóta eltelt 250 évet értékelve elmondhatjuk, hogy büszkék lehetünk önmagunkra, a kishegyesi magyarságra. Valamennyien a saját bőrünkön érezzük a nehézségeket. Az akadályok leküzdéséhez folyamatos megújulásra, hitre és bátor kiállásra van szükségünk. Az életünket befolyásoló folyamatoknak részei kell hogy legyünk, így maradhattunk meg a múltban, illetve így maradhatunk meg a jelenben is. A helyi közösség egysége, a községben kiharcolt tekintélyünk, a tartományi és köztársasági érdekképviseleteink, valamint az anyaország támogatása lehetőséget ad elképzeléseink megvalósítására — mondta a tanácselnök.

Juhász Bálint, a VMSZ elnökségi tagja, a VMSZ kishegyesi községi szervezetének elnöke elmondta, azoknak a dolga a legegyszerűbb, akik beállnak az önmagukat mindent tudó értelmiségieknek valló vajdaságiak sorába, és sötét jövőt festenek közösségünk számára. Tisztában van vele, hogy a boldogulást sokan külföldön keresik, ám bízik benne, hogy ezek az emberek egyszer visszatérnek.

— Közösségünket meg kell őriznünk, hogy a külföldre költözötteknek legyen hova visszatérniük. A falunk újratelepítésének napja arra tanít bennünket, hogy hittel, bátorsággal, kitartással a semmiből is újra lehet építkezni. A történelem viharai megtépázták, de nem törték meg Kishegyes lakosait, akik őrzik őseik kultúráját és identitásukat. Az óvodába csaknem 130 gyermek jár, az iskolában majdnem 400 diák tanul. Az óvodába és iskolába induló gyerekek az MNT és az anyaország jóvoltából támogatásban részesülnek. Csaknem 500 kishegyesi általános és középiskolás kedvezményezettje a Szülőföldön magyarul programnak, 19 kishegyesi egyetemista ösztöndíjat kap, további 3 kiemelt ösztöndíjat, az Európa Kollégiumban pedig 9 kishegyesi fiatal lakik. A vajdasági gazdaságfejlesztési programnak 155 sikeres helyi pályázója van — ők az elképzeléseik megvalósítására 154,5 millió dináros támogatást nyertek. Ezek a számok több mint 100 gazdálkodót és csaknem 40 vállalkozót takarnak. Eddig 15 fiatal pár kapott a házvásárláshoz támogatást, 4-en saját vállalkozást nyitottak. A tanyagondnoki szolgálatnak köszönhetően a falugondnokok csaknem 100 idős emberre nyitnak ajtót. A felsorolt gazdasági, oktatási és szociális támogatások úgy valósulhattak meg, hogy a VMSZ megfogalmazta az igényeket és kiharcolta a szükséges forrásokat önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten, valamint az elmúlt években jelentős megértésre és támogatásra talált a magyar kormány részéről. Az az érdekünk, hogy ez a jövőben is így maradjon, hogy Magyarországnak április 8-a után is nemzetileg elkötelezett, a nemzetpolitikát fontosnak tartó kormánya legyen. A nemzet ügyeit nem lehet a mai Magyarország határai közé szorítani. Éljünk állampolgári kötelezettségünkkel, és szavazzunk! Húzzuk be az X-et a Fidesz—KDNP jelöltjére, mert ez garantálja a folytonosságot és a szükséges stabilitást — mondta Juhász.

A kishegyesi helyi közösség tanácsának határozata értelmében a falu díszpolgárának Zsidai Erzsébetet választották. A Nők Kishegyesi Fórumának elnöke vezette be a településen a háziápoló-, a kisegítő és a falugondnoki szolgálatot. A díjazott elmondta, hogy mindig olyan emberek álltak mellette, akik bíztak benne, illetve akikben ő maga is megbízott.

— Az elismerés kötelez, sok munka vár még ránk. Az eddiginél is erősebb összefogásra, még több odafigyelésre van szükségünk. Figyelni kell egymásra, de főként azokra az idősekre és gyerekekre, akik nem kérnek, nem követelnek, azaz a csendben félrehúzódókra. Ez a mi és mindannyiunk felelőssége — mondta Zsidai.

Az ünnepi műsorban közreműködtek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai, a helyi óvodások és iskolások, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói, a Fokos zenekar és Kovács Károly műsorvezető. Az eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Kishegyes testvértelepüléseinek, Békésszentandrásnak, Örkénynek és Kelebiának a vezetősége, köztársasági, tartományi és MNT-s tisztségviselőink, valamint a környező községek és települések vezetői.


Tekintse meg az esemény teljes képgalériáját is, Tóth Tibor felvételeit:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..