home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Falumúzeum nyílt Ludason
Tóth Tibor
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
Falumúzeum nyílt Ludason

Ludason, a templomkertben lévő parókia mellett megnyílt a falumúzeum. Ezzel a ludasiak régi álma vált valóra, hiszen egy újságcikk szerint a ludasiak már harminc éve kezdeményezték a falumúzeum létrehozását. Tíz-tizenöt fős csoportok egy héten át házról házra járva gyűjtötték össze a régi tárgyakat.

Az egykori hittanteremben rengeteg fénykép, különböző használati tárgyak, dokumentumok, kihalófélben lévő mesterségek szerszámai, valamint bútorok és népviselet található. A háromszáz darabból álló gyűjtemény harmincöt család felajánlásaiból alakult ki.

— Minden egyes régi tárgyban gyökereink tükröződnek, amire büszkének kell lennünk. Ludas az egyik legősibb település, az első írásbeli emlékek 1335-ből származnak. Jóakaratú emberek szabadidejüket nem sajnálva az adventi időszakban maradandót alkottak a falu számára. Ehhez kellett egy kitartó csapat, mely hitt benne, hogy mindez megvalósítható, Szabadka városának anyagi segítsége, a ludasi plébánia rokonszenve, Dobai István plébános türelme, Raffai Judit néprajzkutató szakértelme. És kellettek a ludasi polgárok is, akik rendelkezésünkre bocsátották ezeket a tárgyakat. Valamit letettünk az asztalra, így mondhatjuk, hogy Ludas megérdemelne egy igazi tájházat, ahol szobákat alakíthatnánk ki, műhelyeket rendezhetnénk be. Nagyon fontos nekünk ez a múzeum. Örülnék, ha kiegészítő programként bekerülnénk a faluturizmus körforgásába — mondta ünnepi beszédében Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének elnöke.

Raffai Judit néprajzkutató kiemelte a ludasiak összefogását. Egy bővíthető adatbázis is létrejött, további kutatási lehetőséget nyújtva az ezzel foglalkozóknak.

— Beérkezésükkor csoportosítottuk a tárgyakat, viszont megfogalmaztunk néhány kitételt, például azt, hogy 1960 utániakat nem szeretnénk látni, csak korábbiakat, és hogy olyan tárgyakat várunk, amelyeket Ludason készítettek, használtak. Végül olyan tárgyak gyűltek össze, amelyek a ludasi népi kultúra részei voltak. Általuk végigkövethető a vasalás története, a köpülés különböző fajtái, sok olyan tárgyegyüttes született, amely hosszabb folyamatokat mutat be. A hagyománynak három nagy területe van: a nyelv, a szokások és a tárgyak. A ludasiak a nyelvük és a szokásaik mellett tárgyaikat is megőrizték — emelte ki Raffai.

A falumúzeumot Dobai István helyi plébános áldotta meg, a megnyitást jelképező szalagot pedig Sörös Márta, a Ludas civil szervezet elnök asszonya vágta át.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..