home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Falukarácsony
(mko)
2011.12.21.
LXVI. évf. 51. szám
Falukarácsony

''Ma született kisded Jézus,Mindenek örvendjetek.Jertek mindnyájan,Jertek, üdvözöljétek,Mert az istállóFölnyílt már néktek,Kisded Jézust köszöntsétek.”
Minden karácsonyi betlehemes játék azonos szerkezetű (és szereposztású). Beköszönt a házba valamelyik szereplő (az egyik pászt...

''Ma született kisded Jézus,
Mindenek örvendjetek.
Jertek mindnyájan,
Jertek, üdvözöljétek,
Mert az istálló
Fölnyílt már néktek,
Kisded Jézust köszöntsétek.”

Minden karácsonyi betlehemes játék azonos szerkezetű (és szereposztású). Beköszönt a házba valamelyik szereplő (az egyik pásztor), beviszik a hordozható betlehemet, eljátsszák a részben komoly, részben humoros játékukat, felköszöntik a ház lakóit, majd a búcsúzó ének és az ajándékozás következik. Egy régi beköszöntő szöveg: ,,Vígan zengjetek, citerák, / Jézus született. / Harsogjatok, dob s trombiták, / Isten ember lett. Pásztorok, örvendezzünk, / Betlehembe menjünk. / Pásztorokkal, / Ajándékkal.”

- Szabó Attila helyszíni felvételei

Első pásztor: ''Szerencsés jó estét a házigazdának! Hideg, ártalmas az idő, azt magad látod. Innét ezért jött az üzenet, hogy poharadat borral töltsed, és a jövevényt úgy várd be. (Megüti az ajtót.) Gyere be, te pajtás!''
Második pásztor: ''Szalonnás jó estét a házigazdának. Íme, házigazda, én is megérkeztem, csillag útján gyüttem, angyal szavának nem hittem, de - szerelmes pajtásom - a te szavadra mégis ide gyüttem. (Megüti az ajtót, és az összes szereplő bemegy a szobába.)
Előszóként csak azért bocsátkoztunk ilyen részletekbe, hogy némiképp érzékeltessük annak az adventi rendezvénynek - betlehemes játéknak a hangulatát, amellyel a napokban (kiváltképp most a hétvégén) Vajdaság-szerte találkozhattunk. Ilyen műsorral lepték meg a bácskossuthfalvi családokat is a helybeli Ady Endre Művelődési Központ népi tánccsoportjainak (Bokréta, Cimbora) a tagjai. Vasárnap, december 18-án a Falukarácsony keretében 21 házhoz látogattak el, és vitték el a Kisjézus születésének hírét - tudtuk meg Gogolyák Gabriellától, a művelődési központ elnökétől, aki egyúttal a helyi közösség rendezvényszervező bizottságának a tagja is.
- A Falukarácsony immár hagyományos rendezvénye a helyi közösségnek, valamikor a 90-es évek elején született meg az ötlete. Évről évre igyekszünk színesíteni, bővíteni a rendezvényt, hogy kicsiknek-nagyoknak egyaránt szép élményt nyújthassunk. Az idén a már említett betlehemes játékokon kívül a Művelődési Házban megrendeztük a Zabhegyezők Vigyori csoportjával a karácsonyi kézműves-foglalkozást, amelyen a mézeskalács készítésének fortélyaival is megismerkedhettek az érdeklődők. A Piactéren alkalmi vásár nyílt, ahol a civil szervezetek és magánszemélyek egész nap árusíthatták egyedi portékáikat. Itt állítottunk fel - ugyancsak az Ady Endre Művelődési Központ táncosainak közreműködésével - egy betlehemi élőképet. A délutáni karácsonyi műsorban Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Jókívánságai után tarka műsorral leptük meg a közönséget, amelyben felléptek a Bambi Napsugár óvoda növendékei, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulói, továbbá az egyesületünk leánykórusa - mondta az elnöknő.
Az alkalmi műsor végét ropogó tűzijáték jelezte. A piactérre és a falura boruló mélykék égbolt ragyogó csillagainak fényével vetekedtek a színes, gyorsan elhamvadó szikrák. A sötétedés hideget is hozott magával, de a fázósak felmelegedhettek a fűszeres forralt bortól, a rumos teától vagy a mézes pálinkától, amelyet a Vöröskereszt aktivistái szorgalmasan kínálgattak.
A karácsonyi vásár az egykori Lóbárban december 22-éig még nyitva tart délelőtt 9-től délután 5 óráig, ahol alkalmas ajándékot vásárolhatnak szeretteiknek az ünnepekre.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..