home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Faluház épül Oromhegyesen
(o. i. )
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám
Faluház épül Oromhegyesen

Pro Urbe Díjjal kitüntetettek (balról jobbra): Jelisaveta Đanić Mandarić, Röhrig Ottó, Teleki Mária, Valkay Zoltán - a néhai Bernárcz Károly ükunokája nevében vette át az elismerést - és Dušan Knežević - Szabó Attila felvételeA ma Magyarkanizsa községhez tartoz...

Pro Urbe Díjjal kitüntetettek (balról jobbra): Jelisaveta Đanić Mandarić, Röhrig Ottó, Teleki Mária, Valkay Zoltán - a néhai Bernárcz Károly ükunokája nevében vette át az elismerést - és Dušan Knežević - Szabó Attila felvétele

A ma Magyarkanizsa községhez tartozó egykori csatamezőn háromszázhúsz évvel ezelőtt, 1686 október 20-án a keresztény szövetség csapatai vereséget mértek a megszálló török seregre: felszabadult a Tisza mente, majd Szeged is. Ennek a győztes csatának a dátuma lett Magyarkanizsa község napja. A színhelyen -- a Csákó-halom, más néven a Bergel-domb tetején álló keresztnél -- pedig ezen a napon koszorúzással adóznak az ősök emlékének. A községi képviselő-testület ünnepi ülésén Körmöci Károly polgármester kiemelte: ,,A község napja nemcsak a múltra való emlékezésé, hanem ideális alkalom arra, hogy együtt örüljünk az elmúlt időszakban megvalósított beruházásoknak, melyek azóta már beépültek hétköznapjainkba, és valóban a közérdeket szolgálják. Hosszú távú terveink megvalósításával sem torpantunk meg, így a község játszótereinek a korszerűsítése is folytatódik: idén Horgoson avattunk egyet, a gyermekek nagy örömére. A községi utak állapotának javítása már évek óta tartó kötelességünk, és vállalt feladatunk. A jövőben ezeket a munkálatokat is folytatjuk, hiszen az utak összekötnek, ezért kiemelten fontosak. Reményeink szerint 2007-ben új alkotói központot adhatunk át, hiszen a Nagy József Alkotóközpont megvalósításában a községi költségvetés is részt vesz. A beruházásoknál maradva meg kell említeni még egy eseményt, mely ma ünneplésre ad okot: Oromhegyesen sor kerül a faluház alapkőletételére. Ezzel végre megvalósul a falu régi álma: otthonra talál a kultúra, a civil szféra és az oktatás. A mai napon büszkeséggel tölt el bennünket a Pro Urbe Díjak átadása is. A díjak kiemelkedő tetteket, életek munkáját jutalmazzák. Díszvendégeink olyan emberek, akik a közösségért dolgoztak, tevékenységükkel hírnevet szereztek nemcsak maguknak, hanem községünknek is. Nagy tisztelettel köszöntöm őket és hozzátartozóikat, és sok szeretettel gratulálok elért eredményeikhez és e neves díjhoz.
Az életműért járó Pro Urbe Díjat Jelisaveta Đanić Mandarić pedagógus és sportmunkás vehette át, a Pro Urbe-plakettet pedig az idei községnapon Röhrig Ottó újságíró, Dušan Knežević közéleti munkás, Teleki Mária nyugalmazott pedagógus kapta. Posztumusz kitüntetésben néhai Bernárcz Károly (18601926) városi főkertész részesült - ükunokája nevében a díjat Valkay Zoltán vette át. A Városházán megtartott ünnepség után koszorúzás volt Kanizsa település ősi magvánál, a Halász téren. Az önkormányzat nevében Körmöci Károly polgármester és dr. Bimbó Mihály, a községi képviselő-testület elnöke, Magyarkanizsa nevében a helyi közösség elnöke, Kanyó Zoltán koszorúzott, majd a testvérvárosok -- Királyhelmec, Kiskunhalas, Felsőzsolca és Budaörs -, továbbá Szabadka és Zenta képviselői. A Bergel-dombra induló vendéglátók és vendégek közül sokan benéztek a Városháza előtt felállított sátor alá, ahol az Art 90 csoport szervezésében vajdasági festők tartottak alkotónapot. Aztán Oromhegyes határában, a Csákó-halom keresztjénél az önkormányzat nevében Körmöci Károly és Maráci Nándor, a helyi közösség nevében Koncz Lázár koszorúzott, a városnap vendégei mellett az emlékhelynél elhelyezte a kegyelet virágait a földterület birtokosának a leszármazottja is.
Oromhegyes, a falu, mely október 20-án forró kávéra és italra szokta várni a dombon átgémberedett embereket (erős szél, és verdeső eső kíséri legtöbbször a koszorúzást), most szabadtéri programra várta a vendégeket. Verőfényes napsütésben Oromhegyes központjában olyan ünnepségre került sor, amelyre a településen már egy évtizede várnak: Körmöci Károly, Magyarkanizsa polgármestere és Koncz Lázár, az oromhegyesi helyi közösség elnöke elhelyezte a faluház alapkövét. A községben ugyanis ez az egyetlen település, amelynek még nincs művelődési háza. Jövő ilyenkor már lesz - az építkezés befejezését 2007 szeptemberére tervezik. A Tóth Vilmos tervezte csaknem 1000 négyzetméteres új faluházban otthont kap majd a húsz éve újjászervezett - és két évvel ezelőtt Magyarkanizsa Pro Urbe Díjával kitüntetett - Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a hagyományápolás és az oktatás (különböző tanfolyamok), a civil szféra, és minden olyan kezdeményezés, amely a falu fejlődését szolgálja. Az építkezés céljaira 22 millió dinárt különített el az önkormányzat, ami -- az építmény alapjaiba bronzhengerben elhelyezett öröklevél tanúsága szerint -- 2 444 tonna kenyérgabona árának felel meg. Dobó Tibor, a falu plébánosa megáldotta az alapkövet, Isten támogatását kérve ahhoz, hogy azt, amit összefogásból elkezdtek építeni az emberek, azt be is tudják fejezni. Az építkezés -- amint arról a helyszínen mindenki meggyőződhetett - gyors ütemben folyik, s a jövő évi községnapon az épületet minden bizonnyal birtokukba vehetik az oromhegyesiek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..