home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Falufejlesztés önerőből
(gj)
2006.06.28.
LXI. évf. 26. szám
Falufejlesztés önerőből

A padéi helyi közösség épülete - Jaksa Róbert fotójaPadé lakossága július 1-je és 10-e között írásban mondhat véleményt az újabb öt esztendőre tervezett helyi járulék bevezetéséről. A helyi közösség aktivistái minden házba bekopognak, és lehetővé teszik, hogy a polgárok írásban szavazzanak...

A padéi helyi közösség épülete - Jaksa Róbert fotója

Padé lakossága július 1-je és 10-e között írásban mondhat véleményt az újabb öt esztendőre tervezett helyi járulék bevezetéséről. A helyi közösség aktivistái minden házba bekopognak, és lehetővé teszik, hogy a polgárok írásban szavazzanak a pótadó bevezetésére, vagy ellene.
A javaslat értelmében a település munkaviszonyban levő lakossága az elkövetkező öt év során fizetésének 4 százalékát helyi járulék címén a falu fejlesztésére társítja. A földművesek és a földtulajdonnal rendelkezők a kataszteri jövedelem után 15 százalékot fizetnek. Ha a nyugdíjasok is csatlakoznak, és erről a szándékukról írásos kijelentést tesznek, a nyugdíjukból két százalékot vonnak le erre a célra.
A helyi hozzájárulás legnagyobb részét, 70 százalékát az ivóvízhálózat korszerűsítésére és az utak javítására kívánják fordítani, a padéi helyi közösség munkájának a finanszírozására pedig az eszközök 20 százalékát. A fennmaradó tíz százalékon osztoznak a civil szervezetek, sport- és művelődési egyesületek, valamint az önkéntes tűzoltótestület. A tervek szerint augusztus elsejétől kezdve a fél évtized alatt 12,5 millió dinárt használhatnának fel.
A faluban továbbra is a legnagyobb probléma az elöregedett, már a negyedik évtizedében járó vízvezeték-hálózat. Az utcai vezetékek felújítása megkezdődött, de a munkálatok hosszabb időt és jelentős beruházást igényelnek. A polgárok hozzájárulásából és a pályázatokon elnyerhető támogatásokból a számítások szerint öt év alatt be tudják fejezni a teljes rekonstrukciót.
Padé a tartományi pályázatokon összesen ötmillió dinárt nyert, ami kétévi helyi járuléknak felel meg. Egymillió dinárból új kutat fúrattak, négymillióból pedig teljesen felújították az egészségház épületét. Az új kútból nyerhető ivóvíz azonban még nem áll a háztartások rendelkezésére, mert a környékének a rendezése, üzembe állítása és a körgyűrű összekapcsolása még mintegy félmillió dináros beruházást igényel. Az idei csapadékos, belvizektől terhes évben a 19 utca felében elvégezték az esővíz-elvezető csatornák és átereszek kitisztítását, ami 300 ezer dinárba került. Sajnos, az alacsonyabban fekvő részeknek nagy gond a felgyülemlő víz.
A padéi komp az egyetlen olyan vízi jármű a Tiszán, amely állandó utas- és teherforgalmat bonyolít le a bánáti és a bácskai part között. A kompot még Diván György földesúr adományozta a falunak a 19. század derekán. Mára valóban aktuálissá vált, hogy a folyó két partját végre híddal kössék össze, amire -- úgy tűnik -- van is reális esély.
Padé számára sokat jelent a komp, nemcsak a közlekedés, hanem a helyi közösség szempontjából is. A helyi közösség éves bevételei között ugyanis első helyen szerepel a komp 4,6 millió dinárral, utána következik a piac 300 ezer dinárral, majd a kaszálókból és a szénakaszálásból eredő százezer dinár.
Az adai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a polgármester beszámolt az Ada és Padé közé tervezett folyami híd megépítésének az előkészületeiről. Többek között bejelentette, hogy a szükséges tervdokumentáció elkészítése jól halad, és szeptember elsején megkezdődhet a sokat emlegetett híd építése. A beruházást a tőle telhető módon támogatja Csóka község is. A nagyszabású projektum kivitelezése nemcsak helyi, hanem regionális érdek is, a kelet-nyugati irányú áru- és személyforgalomban kiemelt fontosságú.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..