home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Falufejlesztés
BÚCSÚ Ottó
2008.08.06.
LXIII. évf. 32. szám

Péterrévén az utóbbi években jelentős infrastrukturális beruházások folynak. Némelyek közülük mostanában már befejeződnek, másoknak pedig az előkészületeit tervezik. Kiss Zoltán, a helyi közösség titkára adott ezekről átfogó ismertetőt. - Az egyik, hamarosan véget érő beruházás a telefonhálózat bőví...

Péterrévén az utóbbi években jelentős infrastrukturális beruházások folynak. Némelyek közülük mostanában már befejeződnek, másoknak pedig az előkészületeit tervezik. Kiss Zoltán, a helyi közösség titkára adott ezekről átfogó ismertetőt.
- Az egyik, hamarosan véget érő beruházás a telefonhálózat bővítése. Még 2006-ban összeírtuk a faluban, hogy hány új telefoncsatlakozási igény van. Akkor 752-en jelentkeztek, majd amikor a hálózat bővítési munkálatai tavaly megkezdődtek, az idén pedig folytatódtak, még 197 igénylőt jegyeztünk be. Összesen ezer új számmal bővül a telefonközpontunk, amelyet egyúttal digitális berendezéssel váltanak fel, és megszüntetik az ikerszámokat. A telefon iránti igényeket ezzel a TELEKOM szinte teljes egészében kielégíti. A polgároknak 10 400 dinárt kell fizetniük a csatlakozásért. Az összeget négy részletben lehet törleszteni - mondta a titkár.
Egységes vízvezeték-hálózat épül
A faluban nagy gond az ivóvízellátás, mert a víznek sem a mennyisége, sem a minősége nem kielégítő. A múlt század első felében kilenc artézi kút működött a településen. A hatvanas években mindegyik körül kis vízközösség alakult ki, melyek vízvezeték létrehozásával ezeknek a kutaknak a vizét eljuttatták a háztartásokba. Egy-egy ily vízközösségbe 350-400 ház csatlakozott. Abban az időben azonban a vezetékeket tervszerűtlenül építették ki. Udvarokon át, épületek alatt rakták le a csöveket, melyeknek az átmérőjük sem mindenütt megfelelő. Azóta sem újították fel, nem cserélték ki a csöveket. Ez nagyban hozzájárul a víz minőségének a romlásához, mert algák és baktériumok rakodnak le bennük. Klórral sem lehet fertőtleníteni az artézi vizet.
A helyi közösség terve szerint most egységes vízvezeték-hálózatot építenek ki a faluban, mely egyelőre még a meglévő kilenc kút vizét jutatja el a háztartásokba, később azonban új kutak fúrására is sor kerül. A munkálatokat három szakaszban végzik el. Az elsőbe tartozik az egységes vezetékhálózat építése. Ennek a munkálatai már a vége felé járnak. A beruházás 31 millió dinárba kerül. A tartományi fejlesztési alapokból 18,5 milliót, a köztársasági mezőgazdasági minisztériumtól 5 millió dinárt tudtak szerezni, a többit pedig Óbecse község és a péterrévei helyi közösség teremtette elő. A második szakaszban azokban az utcákban építik ki a vízvezetéket, amelyekben még egyáltalán nincs, illetve ahol nem megfelelő a korábban lefektetett csövek átmérője. Ez utóbbira azért van szükség, hogy minden háztartásban megfelelő legyen a víznyomás. Az ésszerűbb vízfogyasztás érdekében, ebben a második szakaszban, vízórákat szerelnek fel minden fogyasztónál. Eddig ugyanis mindenki korlátlanul használta az ivóvizet kertek, ültetvények locsolására, miközben, főleg nyári idényben, olyan házakban, amelyekben nem megfelelő a csövek átmérője, nem volt meg a kellő nyomás, vagy egyáltalán nem jutott el oda a víz. Ezekre a munkálatokra szintén tartományi és köztársasági alapoktól szeretnének pénzt szerezni. Ezenkívül számítanak a községi segítségre, valamint az önerőt is biztosítják. A harmadik szakaszban új kutakat fúratnak majd, de erre még csak ötlettervük van. Úgy számítják azonban, hogy a 2009. év végéig sikerül megoldani a mintegy 3300 háztartás korszerű vízellátását.
Csapadékvíz, talajvíz, szennyvíz
Vannak úgynevezett vizes esztendők, amikor a sok csapadék, vele együtt a talajvíz is nagy gondokat okoz Péterrévén. Az ennek a problémának a megoldására irányuló törekvésekről a titkár elmondta, hogy két évvel ezelőtt megvoltak a terveik, és még 2006 őszén meg is kezdődtek a munkálatok a csapadék- és talajvíz elvezetését szolgáló csatornahálózat kialakítása céljából. Ebből a szempontból a települést tizennégy régióra osztották. A munkálatokra a nemzeti fejlesztési alap 66,5 millió hagyott jóvá. A munkának azonban csak valamivel több mint a felét végezhették el, merthogy a jóváhagyott pénznek is csak a felét kapták meg. Még 34,2 millió dinárt kellene kapniuk, de most még azt sem tudják, hogy a köztársasági vagy a tartományi alap fogja-e nekik átutalni. Ha a még hiányzó összeget megkapják, akkor a még megmaradt hat régióban is elkészülnek a levezető csatornák. A kiépített részben már működik a hálózat. A csapadék- és talajvíz egy részét a vásártéri öntözőrendszerbe, a másik részét a Csík patakba juttatják.
A továbbiakban pedig szeretnék a háztartási szennyvíz kérdését is megoldani. Tartományi pályázaton tavaly 2,8 millió dinárt nyertek egy szennyvíztisztító tervének az elkészítésére. Egy újabb pályázat révén kívánják előteremteni a pénzt a berendezés megépítésére.
Gázt kap a falu
Az óbecsei Gas Közvállalat beruházásának köszönhető, hogy épül a gázvezeték a településen. Egyelőre elsősorban azokban az utcákban folynak a munkálatok, amelyeknek lakói igényelték a gázt. Mostanáig a falu hatvan százalékában fektették le a vezetéket, és megépült a nyomáscsökkentő állomás is. A tervek szerint augusztusban beindul a gázszolgáltatás Péterrévén. A hálózatra való csatlakozás ára háztartásonként 826 euró, de lehet 36 hónap alatt törleszteni. Ebben az esetben 1080 euróban kerül.
Felújítják a piacot
A helyi közösség a tartományi fejlesztési alaptól 13,2 millió dinárt kapott a helybeli piactér rendbe hozására. Ebből az összegből felújították az asztalokat, és egy nyilvános illemhelyet is építettek. Hamarosan döntenek arról, hogy kit bíznak meg a munkálatokkal, melyeket már augusztusban el kell kezdeni, és az év végéig be kell fejezni.
Ravatalozó épül
Pályázat útján másfél millió dinárhoz jutott a helyi közösség ravatalozó építésére a pravoszláv köztemetőben. A terv szerint a munkálatok értéke 3,6 millió dinár. A 2,1 millió dináros különbözetet Óbecse község meg a helyi közösség fedezi. A ravatalozónak az év végéig kell elkészülnie.
A közvilágítás felújítása
Péterrévén a közvilágítást is újítani, korszerűsíteni kell. A helyi közösség ennek a tervét is elkészíttette. Ezzel pályáznak a köztársasági beruházási alapnál, hogy elegendő pénzhez jussanak a munkálatok fedezése céljából.
*
Befejezésül a helyi polgármester elmondta, hogy a felsoroltakon kívül sürgősen meg kell oldani a szeméttelep kérdését, mert a falu szégyene. Reményét fejezte ki, hogy az óbecsei új községi vezetőség lehetővé teszi, hogy közös erővel megoldják a falu még meglévő infrastrukturális gondjait, vele együtt a szeméttelep kérdését is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..