home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Faltól falig
Szerda Zsófi
2021.08.15.
LXXVI. évf. 32. szám
Faltól falig

Zentán megnyílt a Falak címet viselő kiállítás, mely a IX. Művészet és Műemlékvédelem Művésztelep záróakkordja. A falak megállíthatnak bennünket, áttörhetjük őket, festhetünk rájuk, védenek vagy elválasztanak valamitől és valakitől, lehetnek szürkék és színesek, alacsonyak és magasak, épülhetnek kőből, fából. Beszédes cím, és beszédes munkák is láthatóak a zentai Alkotóház termében a tizenkét művésztől.

Tíznapos művésztelep alkotásait állították ki a fiatal alkotók. A program középpontjában az építészeti örökség állt, elsősorban azok az értékes épületek, amelyek nem minősülnek műemléknek, vagy műemléki védettséget élveznek ugyan, de még nem kerültek be semmilyen állagmegóvási programba. A művésztelep célja a művészet eszközeivel ráirányítani a figyelmet építészeti örökségünkre. Ez pedig minden tekintetben sikerült is a résztvevőknek.

A megnyitón Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója köszöntötte a látogatókat, majd dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész, a telep művészeti vezetője beszélt, méltatva az alkotókat, műveiket, illetve kiemelve a magyarkanizsai népkertben elköltött pikniket mint a tíznapos művésztelep egyik fénypontját. Egy piknik a romos Vigadó előtt. Mint a régi szép időkben, annak fénykorában. Ezzel is azt üzenve, hogy a műemlékekre igenis oda kell figyelni, meg kell őket tölteni régi-új tartalmakkal. A pikniken a falak mellett falatkákat fogyasztottak — tette hozzá, hogy egy kis humort is belecsempésszen beszédébe.

Ezután dr. Mecsi Beatrix budapesti művészettörténész vette át a szót. Egy rövid elméleti bevezető után részletesen szót ejtett a fiatal művészek alkotásairól. A kiállítás megnyitóaktusa is rendhagyó volt, hiszen Beatrix jelképesen áttörte az alkotók sorfalát, így jutva a kiállítótérbe. 

A kiállító csapat tagjai voltak: Csányi András, Csizmadia Annabella, Gwizdala Dariusz Milán, Hippeller Henriett, Hoffmann Delilla, Kovács Emese, Mártai Adél, Szabó Franciska, Szabó Margit (Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar), Törteli Réka (Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia). A művésztelep vezető mestertanárai Soltis Miklós és Kiss Endre képzőművészek voltak. A rendezvény szervezője a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténeti Kara, együttműködve a házigazda Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..