home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fáklyavivők találkozója
Zséli Ágnes
2017.12.14.
LXXII. évf. 49. szám
Fáklyavivők találkozója

Tapasztalatcsere és közös távlati tervek kidolgozása — erről szólt a Rákóczi Szövetség Törökbecsén megtartott háromnapos, délvidéki tanácskozása, melyre Vajdaság számos településéről érkeztek részvevők.


A törökbecsei tanácskozáson

A találkozó jó alkalmat adott a mindennapok során felmerülő gondok megvitatására, tapasztalatcserére, illetve a további tervek egyeztetésére. Az összejövetelen a Rákóczi Szövetség középiskolai helyi szervezeteinek, valamint az ifjúsági szervezeteinek negyvenhat vezetője vett részt.

— Gazdag programmal vártuk a részvevőket — emelte ki Báló Tibor, a törökbecsei Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke, a délvidéki tanácskozás koordinátora. — Az első napon a művelődési házban az Újvidéki Színház vendégszerepelt, szombaton pedig a városháza dísztermében Nagy Zita, a Prosperitati Alapítvány képviselője az aktuális pályázatokat ismertette, majd ezután Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke az MNT jelenlegi és jövőbeli programjáról, valamint a Rákóczi Szövetséggel való együttműködésről számolt be. Nem számítottunk ekkora érdeklődésre, viszont rendkívül boldogak vagyunk, hogy azok közül, akik aktívan dolgoznak, sokan eljöttek. A konferencia céljainak megvitatásán kívül jutott idő településünk nevezetességeinek bemutatására is. Így a vendégeink is láthatták mindazt, amit az őseinktől örököltünk, és amit a történelmünk részének tartunk.


Középiskolás diákok Budapesten a tanáraikkal, Báló Tiborral és Tóvízi Gabriellával

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, Vajdaságban az MNT koordinálja a Rákóczi Szövetség programjait.

— A Rákóczi Szövetség programjainak lebonyolításában mi is részt veszünk, és közösen valósítjuk meg őket. A Rákóczi Szövetség gondol az újszülöttekre, az óvodásokra, az általános és középiskolásokra is, hiszen diákjainknak különféle tanulmányi kirándulásokat, táborokat, versenyeket szervez. Legutóbb egy felemelő és kitüntető lehetőségbe kapcsolódhattak be a fiatalok, hiszen Áder János köztársasági elnök úrhoz tíz vajdasági középiskolás diák és két kísérő tanár látogathatott el. A Rákóczi Szövetség programjait mindenképp továbbvisszük, és hisszük, hogy a felkínált projektumok palettája a jövőben bővülni, illetve színesedni fog.


A Sándor-palotában: Farkas Aida, Báló Tibor, Pataki Valentina

A délvidéki regionális találkozót megtisztelte jelenlétével Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, valamint Csáky Csongor főtitkár is. Utóbbi kiemelte, szeretnének minél több körzetben vezetői összejövetelt szervezni.

— Amikor valaki találkozik egy olyan emberrel, aki ugyanabban a cipőben jár, akinek ugyanazt a nehézséget kell nap mint nap megoldania, akkor erőt meríthet a további, sikeres munkához. Az itt jelen levő barátaink, a vezetők a fáklyavivők, akik végvári vitézként teszik a dolgukat, s ez nekünk jó érzés, különösen, ha azt látjuk, hogy a tekintetükből boldogság sugárzik. Nemrégiben talán épp Böjte Csaba testvér fogalmazta meg, hogy a találkozás egyfajta nyolcadik szentségként is értelmezhető. Hiszen ha valakit látunk, valakinek meg tudjuk szorítani a kezét, esetleg ha megdicsérhetjük, biztathatjuk egymást, annak értéke van. Ezért törekszik a Rákóczi Szövetség arra, hogy itt, a Délvidéken vagy akár a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, sőt, Magyarországon is a novemberi-decemberi időszakban összehívja azokat a barátait, akikkel hétről hétre együttműködik. Az összejövetelek arra is alkalmasak, hogy a jövőre vonatkozó terveket elő tudjuk készíteni, beszélgessünk arról, hogy mit végeztünk jól vagy kevésbé jól, illetve mi az, amit a jövőben érdemes lenne nagyobb odafigyeléssel, hatékonysággal, összefogással továbbvinnünk. Elsődleges célunk mindenképp az itt élő magyar közösség erősítése — hallottuk Csáky Csongortól.

A Törökbecsén megtartott délvidéki tanácskozáson a többi közt az újvidéki, szabadkai, zentai, óbecsei, adai, csókai, nagybecskereki, bácskertesi és helybeli szervezetek vezetői, képviselői vettek részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..