home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fájni fog
2014.04.16.
LXIX. évf. 16. szám
Fájni fog

Miközben a kulisszák mögött előrehaladott állapotban vannak az új kormány felállításával kapcsolatos tárgyalások, egyre több nyilatkozat hangzik el a szerb gazdaság állapotáról. Elbocsátásokra, fizetés- és vélhetően nyugdíjcsökkentésre kell felkészülnünk.

Nem kellenek statiszták

Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az új kormánynak nem statisztákra van szüksége, hanem olyan szakemberekre, akik éjjel-nappal fognak dolgozni. Mihajlović, aki a leköszönő kormányban az energetikai minisztériumot vezeti, erősen támadta a szocialisták magas rangú politikusát, Dušan Bajatovićot, a Srbijagas igazgatóját. Azzal vádolta meg, hogy a cég azért került igen nehéz helyzetbe, mert a vezetőség nem volt képes véghezvinni a szükséges reformokat. A közszférában esedékes elbocsátásokkal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a reformok lényege nem ebben van, hanem abban, hogy megváltoztassák a közvállalatok működését, illetve az ott dolgozóknak a munkához való hozzáállását. (Politika)

Harmincezer munkahelybe kerül az ingatlanadó

Nebojša Atanacković, a Munkaadók Uniójának elnöke arra szólította fel az önkormányzatokat, hogy csökkentsék az ingatlanadót, mert ellenkező esetben az év végéig 25-30 000 munkahely szűnhet meg. Mint mondta, az idei évben ez a típusú adó Belgrádban 115—3650 (!), Újvidéken 55—940, Valjevóban pedig 400—750 százalékkal magasabb, mint tavaly. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az is gondot okoz, hogy az adóhivatal irreális, a piaci árnál jóval magasabb értéket vesz figyelembe az ingatlanok árának meghatározásakor. (Tanjug)

Magas lesz a munkanélküliség

A Nemzetközi Monetáris Tanács (IMF) által kiadott jelentés szerint Szerbia idei és jövő évi gazdasági növekedése nagyon szerény lesz, az infláció stabil marad, a munkanélküliség viszont továbbra is nagy lesz. Az előrejelzések szerint a gazdaság az idén 1,5, jövőre 2,5 százalékkal fog bővülni. Az infláció 5 százalék körül fog alakulni, a munkanélküliség növekedni fog. E tekintetben az idei évre 21,6 százalékot, jövőre pedig 22 százalékot jósolnak. (Beta)

A reformok elhalasztása még fájdalmasabb lesz

A Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke, Aleksandar Vlahović a Blic napilapnak úgy értékelte, hogy a strukturális reformok elengedhetetlenek, azok elhalasztása pedig egyre többe fog kerülni, s egyre fájdalmasabb lesz. A szakember szerint négy területen van szükség átfogó változtatásokra. Ide tartozik a közszféra, a nyugdíjrendszer, a munkatörvény megváltoztatása, valamint a gazdaság serkentése. Ez utóbbi kapcsán kiemelkedően fontosnak tartja a magánszektor térnyerését és az oktatás fejlesztését. „Az embereknek meg kell mondani az igazat. Minden további halasztás később sokkal nagyobb fájdalmat fog okozni. Mindez a fizetések és vélhetően a nyugdíjak drasztikus csökkentésében, valamint a közberuházások elmaradásában fog kulminálódni” — tette hozzá a szakember. (Blic, Tanjug)

Már az idén lesznek elbocsátások

Vladimir Vučković, a Fiskális Szövetség tagja nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy már az idei évben elbocsátások lesznek a közszférában. Erre azért van szükség, hogy az állam meg tudjon takarítani 400 millió eurót. A szakember szerint egyúttal arra is fel kell készülnünk, hogy a közszférában csökkenni fog a fizetési pénzmassza, és az sem elképzelhetetlen, hogy ugyanez a nyugdíjakkal is meg fog történni. Vučković úgy értékelte, hogy Szerbia államadóssága 2017-ig egészen biztosan növekedni fog, s ezért is van szükség arra, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt, amely az idei évben egyébként a tervezett 71 százalék helyett mintegy 8 százalékot fog kitenni. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..