home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fagykárok a gyümölcsösökben
Tóth Tibor
2021.05.31.
LXXVI. évf. 21. szám
Fagykárok a gyümölcsösökben

Május vége felé közeledünk, az időjárás azonban az őszt idézi. Az Észak-Bácskában élő gyümölcstermelő gazdák is az eget kémlelik, hiszen a gyümölcsösökben különféle agrotechnikai műveleteket kellene végezni, ám a kiszámíthatatlan időjárás miatt a munkálatok késnek. Több mint egy hónappal ezelőtt fagy tizedelte meg a termést, így kérdéses, mennyire van értelme a nehéz munkának, hiszen nem tudni, a gazda mennyi gyümölcsöt takaríthat be. Három környékbeli termelővel a gyümölcsösökben lévő állapotokról, a kilátásokról beszélgettem.

A királyhalmi Túri Tibor almát, körtét, cseresznyét, meggyet és birset termel. A cseresznye 90%-a a fagy áldozata lett, jelenleg 1 hektár cseresznyésnek a kiszedése folyik, hiszen e csonthéjas gyümölcs termelése nem bizonyult jövedelmezőnek.


Túri Tibor

— A meggy jó termést ígért, de a termőrügyeket vizsgálva itt is 60-70%-os a kár. Mivel meggyből bő termés mutatkozott, az elfagyott gyümölcsök ellenére is közepes hozamot várhatunk. A körteültetvényben laza metszést végeztünk, így itt is bő termés ígérkezett, de a virágrügyek 90-95%-a tönkrement. Az almásban keletkezett kár mértéke fajtától függő. A red chief a legérzékenyebb a hidegre, a termőrügyek mindössze 20%-a maradt meg, a navajo esetében 30%-ról beszélhetünk. A golden fele fagyott el, így ott átlagos termésre számítok, mivel kiváló hozamnak néztünk elébe. A piros jonagold, az idared és a gala 40-50%-a lett oda, viszont utóbbi fajta rengeteg rügyet hozott, így esetében 70%-os termést várok, a granny smith esetében viszont nincs gond — mondta Túri gazda, hozzátéve, tudomása szerint egész Európát érintették a fagykárok.

A sárgabarack Királyhalom környékén szinte teljes egészében megsemmisült a mínuszok miatt, az őszibarack 70-80%-át érintette a hideg, csak a birs úszta meg, mivel ez a gyümölcs később ébred, a többi után.

Sárgabarackból csak mutatóba maradt

— Úgy tűnik, a jövőben fel kell készíteni a fákat az efféle időjárásra. A mérnökök jelzik ugyan nekünk, mikor kell permetezni őket, viszont meglátásom szerint ez sok esetben már késő, előbb kell reagálnunk. Az erre való vegyszereket alkalmaznunk kell. Az ország agrárpolitikája százéves hagyományokat követ, sürgősen változtatni kellene rajta. A gazdák elöregednek, utánpótlás szinte nincs is, a fiatalok nem ebben látják a jövőt, mivel az államra nem számíthatunk. A termelőknek szövetkezetekbe kellene tömörülniük, enélkül nincs jövő. Én ezt néhány éve szorgalmazom, de még mindig egy helyben topogunk. A másik probléma a betakarítás. Hiába termeljük meg a gyümölcsöt, ha nincs, aki szakszerűen le tudná szedni. Sokan csupálják-dobálják, a termés könnyen megsérül, és ilyen formában már nem is kell az első osztályú árut igénylő oroszoknak. Rajtuk kívül más piacot is kellene keresnünk, ahova a valamivel gyengébb minőségű, de egészséges és kiváló almát szállíthatnánk. A homokvidéken több mint száz éve termeljük ezt a gyümölcsöt. Az itteni almát le kellene védenünk, így a vásárló tudná, melyik a homoki, mely kiváló minőségű, ízletes, zamatos — vázolta ötleteit a gazda.

A palicsi Urbán Károly egykoron 7-8 hektáron termesztett almát, mára ezt a területet 2,5 hektárra csökkentette. A különféle nyári és téli fajták mellett fél hektáron őszibarack is nő. Sajnos ő sem számolhatott be kedvező hírekről, hiszen a termés 90%-át elvitte a fagy.


Urbán Károly

— Az idared, a mutsu és a golden delicious (arany delisesz) teljesen megfagyott, a red chief, a gala és a granny smith esetében 40%-os kárról beszélhetünk. Szégyen, hogy az állam a területalapú támogatást 4000 dinárra csökkentette. A nyugati országokban ugyanez 500-600 euró, és ott a termelők még a fagykár után is kaptak egy elég jelentős összeget. Mi is az unióba igyekszünk, de ezt a példát nem követjük, mivel nálunk ilyen címen egyetlen termelő sem kapott egy dinárt sem. Én még emlékszem azokra az időkre, amikor a területalapú támogatás 12 000 dinárt tett ki. Úgy érzem, a mezőgazdaságban sosem volt ennyire kilátástalan a helyzet, a termelőket senki sem védi. A mínuszok miatt az idén kevesebb alma terem, ami nem hiszem, hogy magasabb eladási árat eredményezne, mivel az ország valahonnan biztosan hoz be almát. A nagyobb áruházláncokban szinte csak behozatali áruval találkozunk, így a homoki almát nem tudjuk értékesíteni. Egyelőre csak Oroszországba szállíthatunk ki, de ott kizárólag az első osztályú gyümölcsöt hajlandóak átvenni. A fagy következtében az őszi- és a sárgabarack 99%-a semmisült meg, de a körte esetében sem sokkal jobb a helyzet. Az időjárás kiszámíthatatlan: amikor permetezni kellene, akkor óriási viharok érkeznek, kiadósabb esőnek nyoma sincs, pedig óriási szükség lenne rá. Csapadékhiányban locsolni kell, ami pluszköltség a gazdák számára. A növényvédő szerek 30%-kal drágultak, az üzemanyag ára is rohamosan kúszik felfelé — állapította meg keserűen Urbán gazda.

Az almások is megsínylették a fagyot

Bácskossuthfalva környékén is hasonló a helyzet, erősítette meg Fábrik Attila termelő, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke. A negatív hőmérséklet, a birset kivéve, minden gyümölcsben jelentős kárt tett.

— Csak az oblačinska nevű ipari meggyfajtát nem fogta meg a fagy, ebből a termelők szerint szép termés várható. A sárgabarack nagyon megsínylette a hideget, a fák nagy részén két-három szem lesz mutatóba, éppen hogy megkóstolhassa a termelő. A gazdák füstöléssel, éjszakai locsolással próbálták megvédeni a fákat, de a hideg olyan hosszú ideig tartott, hogy ez a módszer sajnos nem bizonyult hatásosnak. Nekem sok vilmoskörtém van, ahol mintegy 60%-os a kár. Hideg volt, a méhek nem tudták beporozni, ami csak még jobban rásegített arra, hogy ne legyen szép körtetermésünk. A szilva többsége szintén elfagyott, csak azok maradtak meg, amelyek később virágoznak. A szőlő kiváló állapotban van, nagyon jó termés ígérkezik mind a fehér-, mind a vörösbornak valóból is. A birsalmával is elégedettek lehetünk, hiszen a fagyok idején a vegetáció még nem kezdődött el, így a termés teljes egészében megmaradt — mondta Fábrik Attila, majd beszámolt arról, hogy az egyesületben, a járványügyi szabályok betartásával, hamarosan megtartják az évi közgyűlést, majd a nyár folyamán találkozót szerveznének, melyen a környékbeli egyesületek tagjaival tapasztalatot cserélnének, megvitatnák a szőlős- és gyümölcsöskertekben tapasztalható aktualitásokat.

Szerény őszibaracktermés várható

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..