home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ezüstmise és emléktábla
2023.11.19.
LXXVIII. évf. 46. szám
Ezüstmise és emléktábla

Kettős jubileumot ünnepeltek Moholon. Felszentelésének 25. évfordulója alkalmából ezüstmisét celebrált a moholról származó Zsellér Attila esperes plébános úr, valamint Világos Miklós plébános úr kezdeményezésre, Mohol legrégebbi írásos említésének 700. évfordulóján, a Szent György-templomban emléktáblát avattak és áldottak meg.

 

Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a közösségi médiában a következő gondolatokat fűzte az eseményhez:

Egyediek vagyunk, mi, vajdasági magyarok. Nem csak a legnépesebbek, hanem a legmeghatározóbbak is – élen járunk a kisebbségi jogalkotási, nyelvhasználati, oktatáspolitikai és kultúra teremtési folyamatokban. Mintákat és precedenseket alkotunk, gyakorlatot alakítunk ki, amiket átvesznek tőlünk határainkon belül élő más nemzetiségek és a határainkon kívül, szintén kisebbségben élő nemzettársaink is.

Fontosak vagyunk határon túli magyar közösségként, és fontosak vagyunk egyedi emberekként – a közösségnek, a szüleinknek, a gyerekeinknek, a barátainknak. A tömbmagyarság régióiban masszív kisebbségi többséget alkotva, mások a szórványba szóródva, mégis egybe függően és egymásba kapaszkodva alkotunk egyetlen közösséget, és ez talán az, amit még tanulnunk kell: egységben, fontosnak kell lennünk önmagunknak is. Mi, vajdasági magyarok itt vagyunk itthon, és ezen belül is mi, moholi katolikus magyar emberek legalább hétszáz éve vagyunk itt itthon.

Az emléktábla egy szimbólum és egy lehetőség: hozzáadtunk a vajdasági magyarság kulturális egészéhez egy moholi koordinációs pontot, hozzáadtuk a nagy kulturális térképhez önmagunkat és a sajátunkat. 

Szöveg és fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..